Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Gebruik multiplex om jouw kantoor te voorzien van een natuurlijke uitstraling

Gebruik multiplex om jouw kantoor te voorzien van een natuurlijke uitstraling

Geplaatst in: huisvesting

Om een natuurlijke uitstraling te creëren is het gelukkig niet nodig om direct met massief houten panelen te werken. Multiplex kan goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld het interieur of het ontwikkelen van kantoormeubelen. Het materiaal trekt niet snel krom en bij het vooraanzicht lijkt het alsof het materiaal uit één stuk hout bestaat. Hierom is multiplex zeer geschikt om het kantoor van jouw onderneming een mooie, natuurlijke uitstraling te geven. En dat is ook nog eens goed voor je werknemers, want natuurlijke elementen hebben een positief effect op het welzijn en gezondheid van mensen.

Dit is multiplex

Multiplex is opgebouwd uit meerdere lagen houtfineer die geperst worden tot één paneel. Aan de randen is wel zichtbaar dat het materiaal uit verschillende lagen bestaat. Waar massief hout gevoelig is voor bijvoorbeeld vocht en temperaturen die veel veranderen, is multiplex hier goed tegen bestand. Wil je het multiplex liever een kleur geven of anders afwerken? Dat is heel gemakkelijk. Doordat deze panelen gladder zijn dan massief hout, kunnen ze mooier worden afgewerkt.

De meestgebruikte soorten multiplex

Je kunt kiezen uit een flink aantal soorten multiplex, elk met eigen eigenschappen. Wil je bijvoorbeeld een sterk paneel met één van de meest natuurlijke uitstraling? Ga dan voor berken multiplex. Doordat de fineerlagen van dit paneel heel dun zijn, worden er veel lagen gebruikt. Hierdoor is de kans op doorbuigen een stuk kleiner. Heb je een multiplex paneel nodig, maar is het belangrijk dat deze niet te veel weegt? Dan kun je gaan voor populieren multiplex. Deze soort wordt bijvoorbeeld gebruikt voor lichte kantoormeubelen.

Hoe gebruik je multiplex?

Multiplex is een materiaal wat gemakkelijk te gebruiken en te bewerken is. Wel is het belangrijk om het materiaal eerst goed te schuren. Het schuren zorgt ervoor dat de verf goed hecht en niet zal afbladderen. Hierna is het belangrijk om de plaat van grondverf te voorzien. Zo is het materiaal beter bestand tegen vocht. Je kunt het multiplex hierna voorzien van een beits of een verf in de gewenste kleur.

Wil je schroeven in dit materiaal draaien? Dan is het verstandig om het materiaal voor te boren. Hiermee voorkom je dat het materiaal gaat splijten of scheuren. Voor het gebruik van schroeven kun je onder andere kiezen voor spaanplaatschroeven. Wanneer je op de hoeken of randen wilt schroeven, is het verstandig om 15mm (hoeken) tot 10mm (randen) van het einde van het plaatmateriaal aan te houden. Zo blijft de schroef goed zitten en verklein je de kans dat het materiaal gaat scheuren.

Je kunt multiplex ook als panelen op de muur gebruiken, of er afscheidingen van maken. Zo hebben jouw werknemers privacy én een natuurlijke omgeving. Multiplex is dus geschikt voor veel verschillende doeleinden.