Home » Ondernemersnieuws » financiën » FNV-voorzitter wil zelfstandigenaftrek schrappen

FNV-voorzitter wil zelfstandigenaftrek schrappen

Geplaatst in: financiën, zzp

Tegenover het FD gooit de -nieuwe- voorzitter van het FNV Han Busker nog maar eens de knuppel in het hoenderhok. Hij wil het mes zetten in de fiscale voordelen voor zzp’ers, omdat “die ertoe leiden dat zij zich tegen te lage tarieven aanbieden en zo de ‘race naar de bodem’ aanjagen”, zo meldt hij. “Flexwerk is te goedkoop geworden door de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, en de belastingvoordelen van de zzp’er verdwijnen te vaak in de zakken van de opdrachtgevers”.

Iets zegt ons dat veel zzp’ers het er daar niet mee eens zijn. Of misschien ook wel, maar wat dan? Er zijn zzp’ers genoeg die zonder die zelfstandigenaftrek niet (op een voor hun aanvaardbare manier) kunnen overleven. Goede kans dat die een beroep moeten doen op de Bijstand, want een WW bestaat voor zzp’ers uiteraard niet. Maar daar gaat Busker in het interview niet op in. Hij beperkt zich tot het nadeel voor werknemers.

“Het is voor ons logisch dat zelfstandigen duurder zijn dan mensen met een vast contract. Dat zeg ik niet om zzp’ers te schaden, maar om de doorgeslagen concurrentie op arbeidskosten te stoppen. We willen een eind aan de ongelijke behandeling ten opzichte van vaste werknemers. Er zijn overal gaten en achterdeuren in de arbeidsmarkt en als je één fiscale route openlaat, weet je dat alles daarnaar toe gaat. Dus wat ons betreft moeten die routes dicht, ook buitenlandse, fiscale routes om Nederlandse wetgeving te omzeilen. De concurrentie tussen werknemers, zzp’ers en payroll-medewerkers moet afgelopen zijn. Werkgevers moeten ook verantwoordelijkheid nemen.”

Geen concurrentie, iedereen rijk?

Lees het hele interview met de vakbondsman op de site van het FD.

Maar volgens FNV Zelfstandigen is het verhaal in het FD ‘uit zijn verband gerukt’.