Home » Ondernemersnieuws » financiën » Financiering voor je bedrijf: 5 verschillende mogelijkheden in kaart gebracht

Financiering voor je bedrijf: 5 verschillende mogelijkheden in kaart gebracht

Geplaatst in: financiën, startups

Je hebt een geweldig idee en bent klaar om je eigen bedrijf op te starten. Hoewel je overloopt van passie, blijf je net als velen vaak bij een puntje hangen: de financiering. Op welke manieren kun je jouw toekomstige bedrijf financieren, en wat past het beste bij jou? We hebben een aantal mogelijkheden voor je in kaart gebracht.

 1. De bank
  De bank is voor veel starters de go-to instantie om een onderneming te financieren. Je kunt bijvoorbeeld een zakelijk krediet afsluiten of een persoonlijke lening aangaan. Hoewel banken wat terughoudender kunnen zijn, heb je met een goed plan en een goede onderbouwing (ondernemingsplan) grote kans van slagen. Kijk vooraf goed naar de financieringsregelingen van verschillende banken, om op deze manier een bank en lening te vinden die bij je past.
 2. Crowdfunding
  Een andere manier om financiering voor je bedrijf te regelen is door crowdfunding. Op deze manier zorgt de ‘crowd’ er gezamenlijk voor dat jij de benodigde financiering op zak hebt. Individuen stellen geld beschikbaar voor iemand die een bepaald geldbedrag nodig heeft voor zijn of haar project. Van een nieuwe koffiebar tot een innovatieve technologische ontwikkeling. Speciale crowdfunding platform brengen je direct in contact met potentiële investeerders (de crowd)
 3. Informal investors
  De informal investors worden in de zakenwereld ook wel business angels genoemd. Dit zijn particuliere investeerders die graag in specifieke projecten of startups investeren. Ze verstrekken kapitaal aan de gewenste initiatieven en adviseren de starter wanneer mogelijk over de bedrijfsvoering. Probeer je netwerk zoveel mogelijk uit te breiden om mogelijk in contact te komen met een business angel. Zorg er vervolgens natuurlijk ook voor dat jouw elevator pitch als een huis staat, zodat die potentiële investeerder overtuigd is van jouw verhaal.
 4. Familie en vrienden
  Je kunt voor crowdfunding bij een onbekende ‘crowd’ gaan, maar je kunt natuurlijk ook even bij je familie en vrienden peilen. Zelfs wanneer iedereen maar 100 euro per persoon inlegt, kun je al snel tot een mooi startbedrag komen om je bedrijf op te zetten. Zorg natuurlijk wel voor duidelijke afspraken wanneer het om de terugbetaling gaat (of misschien is het wel een vrijwillige investering?).
 5. Subsidies
  Door investeringen te maken in bepaalde aspecten van je onderneming (duurzaamheid bijvoorbeeld) maak je kans op subsidies vanuit de overheid. Deze subsidies kunnen tot flinke bedragen lopen en je goed op weg helpen in je ondernemerschap. Ook als startende ondernemer zijn er natuurlijk allerlei regelingen die je op weg helpen.