Home » Ondernemersnieuws » administratie » Factoring is groeiende vorm van debiteurenbeheer

Factoring is groeiende vorm van debiteurenbeheer

Geplaatst in: administratie, financiën

Factoring is een relatief nieuwe, maar erg hard groeiende vorm van debiteurenbeheer. Factoring kan voor ieder bedrijf een uitkomst zijn. Omdat het nog een relatief onbekende vorm van debiteurenbeheer is, proberen we je in deze blog alles te vertellen wat je moet weten over factoring.

Factoring uitgelegd

Wat is factoring nu precies, zul je je misschien afvragen. Bij factoring geef je je debiteurenbeheer uit handen. Je debiteuren worden onderhouden door een externe partij. Dit concept bestaat natuurlijk al langer. Het unieke van factoring is dat de partij die jouw debiteuren uit handen neemt, jou het geldbedrag dat op de factuur staat zo snel mogelijk betaald. Het geld wordt dus in principe voorgeschoten door de factoring partij.

Jouw klant/debiteur betaalt de factuur vervolgens weer aan de factoring partij. De wederprestatie die hierin geleverd wordt is een betaling aan de factoring partij.

Voordelen factoring

Het grootste voordeel van factoring is de verbetering van je liquiditeit. Je krijgt het geldbedrag van de factuur stukken sneller van de factoring partij dan dat je het van je debiteur zou krijgen. Hierdoor ben je dus niet meer afhankelijk van het moment dat je debiteuren besluiten te betalen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld eerder investeringen of aankopen doen. Ook heb je zelf vrij weinig omkijken meer naar je debiteurenbeheer. De factoring partij gaat achter jouw debiteuren aan. Mochten ze een keer te laat betalen, dan hoef jij je hier meestal niet om te bekommeren.

Nadelen factoring

Het grootste nadeel van factoring is het feit dat je een stuk van je winstmarge verliest. Een factoring partij krijgt of een bepaald bedrag per maand voor de geleverde diensten, of krijgt van iedere verkoopfactuur een bepaald percentage. Daarnaast krijgt een factoring partij inzicht in jouw debiteuren. Het is dus verplicht om bepaalde privacygevoelige gegevens over te dragen aan de factoring partij. Je dient dit dus ook altijd overeen te stemmen met je klanten.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een factoring partij

Wanneer je besloten hebt om over te gaan op factoring, zijn er verschillende punten waar je op moet letten. Je moet op zoek naar de partij die het beste aansluit bij jouw behoeften. Als je bijvoorbeeld voor enorme bedragen aan facturen verstuurd iedere maand, kun je beter voor een partij kiezen die voor een vast bedrag per maand de service levert. Als het bedrag niet zo hoog is, kun je misschien beter kiezen voor een partij die een vast percentage vraagt van alle facturen. Er zijn daarnaast nog verschillende punten waarop factoring partijen zich kunnen onderscheiden, je kunt de partijen met elkaar vergelijken op factoringvergelijken.nl.