Home » Ondernemersnieuws » financiën » Ethereum is de nieuwe concurrent voor notarissen, banken en zelfs Facebook

Ethereum is de nieuwe concurrent voor notarissen, banken en zelfs Facebook

Geplaatst in: algemeen, financiën

Sinds de enorme koersstijging zijn veel bitcoin fans massaal fan geworden van de digitale munt die Ethereum heet. Wat Bitcoin gedaan heeft voor transacties die met geld te maken ​hebben, wil Ethereum het nog veel verder trekken, de wereld van sociale media in. Zij willen dat het wisselen van informatie en persoonlijke zaken zelf geregeld kan worden, zonder gedoe van de overheid of een notaris. In dit artikel behandelen wij drie vragen over Ethereum.

1. Wat is Ethereum eigenlijk precies?
Ethereum zorgt er eigenlijk voor dat het veel makkelijker wordt om een app te ontwikkelen die werkt met technologie van Blockchain. Maar wat is dat dan precies? Blockchain is eigenlijk een soort basistechnologie die ervoor zorgt dat transacties met de populaire valuta Bitcoin mogelijk is. Het kan ook gebruikt worden om andere transacties bij te houden. Best wel vaag dus en dat is waar Ethereum om de hoek komt kijken.
Ethereum zorgt er namelijk voor dat ook mensen die geen expert zijn in Blockchain toch gebruik kunnen maken van Blockchain. Je moet het eigenlijk zien als een soort platform waarop apps met Blockchain kunnen worden ontwikkeld, dit was er eerder nog niet. Ethereum is dus eigenlijk te zien als een soort opzet voor een appwinkel die gebruik maakt van Blockchain.

2. Maar wat voor soort apps worden er dan ontwikkeld?
Naar schatting hebben zich al honderden hackers en app-ontwikkelaars zich gestort op Ethereum. Zij maken bijvoorbeeld chat apps waarmee je kunt chatten zonder dat er meegekeken worden. Deze kunnen nu nog niet concurreren met grote bedrijven als WhatsApp of Facebook, omdat dit voor nu nog in de kinderschoenen staat.
Ook in de bankwereld wordt veel verwacht van Ethereum. De technologie van Blockchain kan namelijk worden gebruikt om contracten af te sluiten, ook wel smart contracts genoemd. Dit betekent dat in de toekomst contracten veel makkelijker afgesloten kunnen worden zonder bijvoorbeeld een notaris als tussenpersoon. Banken als de ABN Amro die doen hier al proeven mee.

3. Wat ga ik merken van Ethereum?
Termen als Blockchain technologie, Ethereum en smart contracts zijn termen waar alleen een echte technologie liefhebber iets mee zou kunnen. De ‘gewone mens’ is er waarschijnlijk nog helemaal niet mee bezig. Het is dus ook maar afwachten of dit in de toekomst wel gaat gebeuren.
Op zich is deze kans best wel groot. Kijk naar grote bedrijven als Samsung, LinkedIn, Google enzovoort. Deze bedrijven hebben al miljoenen euro’s gestopt in de Blockchain technologie. Het kan dus binnenkort ineens zomaar heel erg hard gaan lopen.

Maar Ethereum kent niet alleen goede kanten. Ethereum is lastig te controleren door bijvoorbeeld opsporingsdiensten of de overheid. Het kan dus zomaar dat het ook populariteit gaat winnen in de criminele wereld. Ethereum kan dus een speeltuin worden voor een marktplaats van illegale goederen. Ook zijn Bitcoin transacties met zwart geld heel goed mogelijk voor Ethereum. En dat is allemaal snel te merken in de echte wereld.