Ook het bedrijfsleven ontkomt niet aan de steeds strenger worden energiebesparende maatregelen. De overheid wil ook energiebesparende maatregelen stimuleren bij bedrijfspanden. Daarom is het sinds 2015 voor de meeste bedrijfspanden verplicht om te beschikken over een energielabel. Ben je eigenaar of verhuurder van een bedrijfspand? Dan is het dus zeker verstandig om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen.
Wanneer is een energielabel verplicht?
In de meeste gevallen is een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand. Dit geldt voor utiliteitsgebouwen met een gebruiksoppervlakte van ten minste 50 vierkante meter. Als ‘utiliteitsgebouwen’ worden aangeduid gebouwen zonder woonbestemming. De eis van een energielabel geldt dus bijvoorbeeld voor winkels, onderwijspanden zoals scholen, zorgfaciliteiten zoals ziekenhuizen, overheidsgebouwen, kantoren, sportgebouwen, hotels en de horeca. Voor kantoren met een gebruiksoppervlakte van meer dan 100 vierkante meter geldt zelfs de strengere eis dat dit gebouw vanaf 1 januari 2023 tenminste energielabel C moet hebben. Anders mag het gebouw niet meer als kantoor worden gebruikt.
Wanneer is een energielabel niet verplicht?
De eis van een energielabel heeft slechts een aantal zeer beperkte uitzonderingen. Geen energielabel is verplicht voor bijvoorbeeld gebouwen met een opslag functie of gebouwen met een religieuze functie, zoals een kerk. Ook monumentale gebouwen hoeven niet te zijn voorzien van een energielabel. Maar verder zullen vrijwel alle andere bedrijfsgebouwen aan deze nieuwe eis moeten geloven.
Hoe wordt een energielabel beoordeeld?
Bij het afgeven van een energielabel wordt beoordeeld hoe energiezuinig het bedrijfspand is. Daarbij wordt gekeken naar verschillende kenmerken van het gebouw, zoals bepaalde installaties en de isolatie van het gebouw. Ook worden bepaalde maten opgenomen, zoals de maten van ramen en deuren en het totale oppervlakte van het bedrijfspand. Afhankelijk van de hoeveelheid primair fossiel energieverbruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar, wordt jouw bedrijfspand ingedeeld in een bepaalde categorie. Op basis daarvan krijg je een energielabel ergens tussen categorie G en A++++. Bij het afgeven van dit label wordt ook gekeken welke maatregelen je nog kan nemen om meer energie te besparen. Dit energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.
Vraag nu een energielabel voor je bedrijfspand aan!
In de toekomst lijkt het energielabel alleen maar belangrijker te worden. Vraag daarom zo snel mogelijk het energielabel voor jouw bedrijfspand aan. De juridisch eigenaar van het gebouw is in principe verantwoordelijk voor dit energielabel. Let wel goed op welke adviseur je inschakelt bij het aanvragen van een energielabel. Niet iedereen is namelijk bevoegd op een erkend energielabel te verstrekken. Dit is voorbehouden aan een aantal gecertificeerde adviseurs. Hiermee probeert de overheid te waarborgen dat aan alle eisen en voorwaarden wordt voldaan en dat dit ook zo blijft. Je kunt via EnergielabelOffertes.nl eenvoudig meerdere offertes bij diverse gecertificeerde aanbieders aanvragen. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaald voor een energielabel voor je bedrijfspand.