Home » Ondernemersnieuws » algemeen » De voor- en nadelen van leasen

De voor- en nadelen van leasen

Geplaatst in: algemeen

Als je ondernemer bent en een nieuwe auto wil rijden, kun je ervoor kiezen een auto te kopen of een auto te leasen. Veel ondernemers die niet de financiële middelen hebben om een nieuwe auto te kopen, kiezen ervoor een auto aan te schaffen door een leasecontract te tekenen. Twijfel je of het leasen van een auto ook iets voor jou is? Neerlandlease gaat in op de voordelen en nadelen van het leasen van een auto in dit artikel.

De voordelen van leasen
Er zijn enkele voordelen verbonden aan het leasen van een auto. Het eerste voordeel van het tekenen van een leasecontract, is dat je een nieuwe auto kunt rijden zonder hier een grote investering voor te moeten doen. Koop je een auto, dan ben je meteen duizenden euro’s kwijt. Lease je dezelfde auto, dan betaal je per maand en hoef je geen grote investering te doen. Daarnaast kun je altijd de nieuwste wagens rijden, want leasecontracten duren doorgaans drie tot vijf jaar en kunnen hierna gewoon opnieuw (en voor een andere wagen) afgesloten worden.

Een ander voordeel van het leasen van een auto, is het feit dat je bij het leasen van een wagen van de zaak van diverse fiscale voordelen profiteert. In welke mate dit het geval is, verschilt per leasecontract. Wel krijg je over het algemeen veel korting op de te betalen belasting voor jouw bedrijf, simpelweg omdat je een auto op de zaak hebt staan die je iedere maand moet betalen. 

Tot slot profiteer je bij het leasen van een auto van de zaak van goede services. Is de wagen een keer kapot, dan wordt de reparatie doorgaans door de leasemaatschappij geregeld en betaald. Hoe dit precies geregeld wordt, is wederom afhankelijk van de leaseovereenkomst die je hebt getekend. Wel is het over het algemeen zo dat je als ondernemer minder (financiële) verplichtingen hebt, ook als de auto kapot is en gemaakt moet worden.

De nadelen van leasen
Het leasen van een auto brengt vele voordelen met zich mee, maar er kleven ook nadelen aan. Enkele nadelen van het leasen van een auto, zijn de volgende:

  • Je bent niet de eigenaar van de auto. Sommige mensen vinden dit niet erg, maar anderen vinden dit wel vervelend.
  • Je bouwt geen schadevrije jaren op voor de autoverzekering, wat betekent dat je niet voor grote korting kunt sparen op deze verplichte verzekering. 
  • Je zit vast aan een contract. Wil je de auto in kwestie niet meer rijden of kun je de leaseovereenkomst niet meer betalen, dan kun je er niet zomaar uit stappen.

Tot slot is het leasen van een wagen vrij duur. Je hoeft de kosten van de auto niet in één keer te betalen, maar hier staat wel tegenover dat je over het algemeen meer geld kwijt bent om een specifieke auto te rijden.

Auto leasen of toch niet?
Of het leasen van een auto van de zaak iets voor jou is, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Vind je de voordelen van een lease zwaarder wegen dan de nadelen, dan sluit je een leasecontract af. Vind je de nadelen juist zwaarder wegen dan de voordelen, dan kun je beter een auto voor de zaak kopen.