Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Elektrische auto’s: subsidies voor nieuwe én tweedehands auto’s

Elektrische auto’s: subsidies voor nieuwe én tweedehands auto’s

Geplaatst in: duurzaamheid, mobiliteit

Ga je binnenkort een elektrische auto kopen? Vanaf 1 juli 2020 komen er subsidies van maar liefst 4000 euro voor de aankoop van een nieuwe elektrische auto en 2000 euro voor een e-occasion. Je hebt dit te danken hebben aan milieuminister Stientje van Veldhoven, die hierover tot een akkoord is gekomen met verschillende auto- en milieuorganisaties. Het nieuws wordt binnenkort officieel gepresenteerd.

Elektrische auto subsidie loopt op tot 4000 euro

De aanschafsubsidie van 4000 euro voor nieuwe EV’s is van toepassing op modellen tot 45.000 euro. Het aanbod binnen deze prijsklasse wordt gelukkig steeds groter. Het kopen van een nieuwe elektrische auto in combinatie met deze subsidie wordt zo een stuk aantrekkelijker voor een grotere groep Nederlandse autoliefhebbers. Een paar voorbeelden: met de subsidie betaal je voor een Renault ZOE 21.390 euro. Voor een Volkswagen e-up! ben je 19.475 euro kwijt. Goede deal, toch? 

Subsidie voor elektrische occasions

Bijzonder aan deze nieuwe regeling is dat je ook een subsidie kunt krijgen voor tweedehands elektrische auto’s. Zo’n auto moet wel voldoen aan een paar eisen. Hou dus rekening met het feit dat de auto in een bepaalde staat moet verkeren en dat je hem gekocht moet hebben via de vakhandel. Op dit moment wordt er onderzocht hoe je als koper zekerheid kunt krijgen over de accu en software-updates. De verwachting is dat de verkoop van tweedehands elektrische auto’s op deze manier steeds meer gestimuleerd kan worden.

Op dit moment worden er steeds meer tweedehands occasions gekocht. De logische oorzaak: op dit moment lopen veel zakelijke leasecontracten af. Hierdoor komen deze auto’s op de tweedehandsmarkt – waar ze gespot worden door mensen zoals jij.

Milieuvriendelijk elektrisch rijden in 2030

In het regeerakkoord staat dat alle nieuwe verkochte auto’s in 2030 emissieloos moeten zijn. Het klimaatakkoord van 2019 toonde al dat er een aanschafsubsidie zou komen om het steeds verleidelijker te maken voor particulieren om een elektrische auto te kopen. Het kabinet stelt hiervoor honderd miljoen euro beschikbaar. Minister Van Veldhoven zei toen al dat ze het zo “voor iedereen aantrekkelijk en betaalbaar is om de overstap te maken”. Maak het jezelf nog makkelijker door een eigen laadpaal thuis te nemen. Met de handige laadoplossingen van Total vind je altijd een laadpaal die bij jouw elektrische auto past.