Ondernemers denken over het algemeen wel drie keer na voordat ze hun geld investeren. Het inhuren van meer personeel, een groter bedrijfspand, vernieuwing van het wagenpark? Mocht je als ondernemer eerder nog twijfels hebben gehad bij de voordelen van elektrisch rijden, dan zal je zien dat aan veel issues de afgelopen jaren hard is gewerkt.
Actieradius en opladen elektrische auto’s
Vond je bijvoorbeeld dat de actieradius van elektrische auto’s niet voldoende was? Intussen zijn en komen er meer en meer modellen met een actieradius van meer dan 200 kilometer, ruim voldoende voor de gemiddelde afstand tussen wonen en werken in Nederland van 15 kilometer. Thuis een oplaadstation laten installeren door Alfen geeft je alle vrijheid. Alsnog bang om stil komen te staan onderweg? Intussen zijn er voor elektrische auto’s in het hele land meer dan 30.000 standaard laadpunten (zowel publiek als semipubliek) en bijna 1000 plaatsen waar gebruik kan worden gemaakt van snelladen.
Tip: Ben je onderweg en verwacht je in de file te komen te staan? Gebruik je tijd dan efficiënt, zoek een laadstation op bij bijvoorbeeld een wegrestaurant en werk daar via de gratis wifi al je mail weg, wat offertes voor klanten uit, of pleeg nog wat telefoontjes met je medewerkers.
Fiscale voordelen elektrische auto’s
De overheid heeft de afgelopen jaren de aanschaf van elektrische auto’s flink gestimuleerd. Hoewel veel regelingen intussen zijn gestopt of versoberd, zijn er nog steeds veel fiscale voordelen voor ondernemers.
Bijtellingsregels vanaf 2017 tot en met 2010
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je zakenauto, wordt dit door de overheid gezien als beloning. Daarom wordt er een bedrag bij je loon opgeteld, de zogenaamde bijtelling. De bijtellingsregels die in 2017 van kracht waren, veranderen niet in 2018. Voor het privégebruik van volledig elektrische auto’s wordt vier procent bijtelling betaald, voor alle overige voertuigen tot en met 2020 22 procent.
Wil je als ondernemer een duurdere elektrische auto aanschaffen, doe dit dan in ieder geval voor 2019. Vanaf 2019 zal het bijtellingspercentage van vier procent enkel gelden tot maximaal 50.000 euro van de catalogusprijs, en zal voor het bedrag daarboven het algemeen geldende bijtellingspercentage van 22 procent worden gerekend.
Ook in 2018 geen BPM op elektrische auto’s
Normaliter wordt op iedere personenauto, bestelwagen of motor in Nederland die gekocht of geïmporteerd wordt BPM betaald, de belasting op personenauto’s en motorrijwielen. In 2017 zijn elektrisch aangedreven auto’s zijn vrijgesteld van BPM, en deze regeling zal in 2018 niet veranderen.
Nul procent motorrijtuigenbelasting
Elektrische auto’s zijn in 2017 vrijgesteld van MRB, ook deze regeling zal in 2018 worden voortgezet.
De overheid heeft als doel gesteld dat in 2020 al 20 procent van het Nederlandse wagenpark elektrisch is, en dat er vanaf 2035 alleen nog maar emissieloze auto’s worden verkocht. Ben jij al overtuigd van de voordelen van elektrisch rijden?