Elektrisch rijden als ZZP’er, is dat lonend? Meer en meer ondernemers begrijpen dat economisch vooruitkomen en ecologische verantwoordelijkheid bij elkaar horen. Dat maakt dat steeds meer ondernemers, ook ZZP’ers kiezen voor een elektrische auto en verkopen hun oude bedrijfswagen. Ook als ZZP’er heb je voordelen van elektrisch rijden.
Rijd je jouw zakelijke kilometers voornamelijk in de eigen stad? Dan draag je in ieder geval bij aan een verminderde CO2 uitstoot en daarmee voor een beter leefklimaat. Elektrisch rijden is echter allang niet meer voorbehouden aan korte ritten alleen. De gemiddeld actieradius van nieuwe elektrische auto’s ligt al snel op 370 kilometer of meer. Ga je regelmatig dit aantal kilometers per retourrit te boven, en wil je onderweg niet hoeven opladen, dan is kiezen voor een hybride auto een optie. Kies je voor een volledig elektrische auto dan geniet je ook als ZZP’er van een aantal financiële belastingvoordelen.
Laadpaal of pomp? Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden voor ZZP’ers?
Elektrische auto’s zijn in aanschaf nog altijd duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor. De aankoopprijs of de (financial)leaseprijs valt dus hoger uit. Dit kan een nadeel zijn voor ZZP’ers die nu eenmaal zelf in de aankoopkosten moeten voorzien en er geen werkgever of afdeling wagenparkbeheer is die dit voor ze doet. Daar staat tegenover dat elektrisch rijden vanuit de overheid wordt gestimuleerd. Dit betekent dat er ook voor ZZP’ers financieel voordeel te behalen valt in de vorm van belastingvoordeel en aankoopsubsidie. Hierover dadelijk meer.
Rijd je elektrisch dan merk je op dagelijkse basis het voordeel vooral aan ‘de pomp’. Of beter gezegd, de laadpaal. Stroom is beduidend voordeliger dan benzine of diesel. Je elektrische auto opladen met behulp van zonnepanelen op je woning of bedrijfspand is een optie om nog minder kwijt te zijn aan de stroomkosten van je elektrische auto. Je kunt daarmee de kosten voor het opladen zelf reduceren tot 0,0.
Break-even vanaf 27.000 kilometer
Besluit je als ZZP’er om te kiezen voor een elektrische auto, dan ben je waarschijnlijk benieuwd naar het ‘break-even punt’. Het moment waarop de aankoop van je elektrische auto loont ten opzichte van een auto met verbrandingsmotor. Onder invloed van de geldende financiële aankoopvoordelen plus het voordeel van rijden op stroomtarief is berekend waar dit break-even point ligt. Afhankelijk van het merk en type elektrische auto bereik je dit punt vanaf 27.000 gereden kilometers per jaar.
ZZP, je elektrische auto en de Belastingdienst
Wegens de grote interesse voor de subsidies die de overheid had ingevoerd op elektrische auto’s zijn sinds kort minder aantrekkelijke regelingen van kracht. Maar dat neemt niet weg dat er nog altijd interessant stimuleringsvoordeel is te behalen.
Volledig elektrische auto’s zijn tot en met 2020 nog vrijgesteld van BPM. BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen. Ook is over elektriciteit geen accijns verschuldigd. Voor 2019 geldt dat de Belastingdienst op het gebied bij bijtelling een verschilt tussen de elektrische auto’s met een nieuwwaarde van meer of minder dan € 50.000. Heeft je elektrische auto een DET-datum (datum eerste toelating) van na 1 januari 2019 en voor 1 januari 2020, dan geldt tot 2024 over de eerste € 50.000 een bijtelling van 4%. Daarboven is de bijtelling 22%.