Om prettig te kunnen werken op je kantoor moet je de elektra op orde hebben. Denk aan genoeg verlichting en op de juiste plekken een stopcontact. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat alles goed is aangesloten. Dan kun je zonder zorgen aan de slag gaan. Voor het aansluiten van elektra en het verbinden van kabels kun je installatiemateriaal gebruiken. Welke soorten installatiemateriaal zijn er en hoe gebruik je ze? Dat zullen we hier aan je uitleggen.
Ga altijd veilig te werk
Het allerbelangrijkste als je met elektriciteit aan de slag gaat is dat je dit veilig doet. Als je nog nooit met elektra hebt gewerkt, kun je het beste hulp vragen aan een professioneel iemand. Je kunt het beter in een keer goed doen, dan hoef je achteraf niks meer aan te passen. En je verkleint daarmee ook de kans op gevaarlijke situaties. Het is daarnaast belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Laat je daarom van tevoren goed hierover inlichten. Ook dat zorgt ervoor dat je een kwalitatief goede installatie neerzet.
Het gebruik van verschillende soorten installatiemateriaal
Voor het aanleggen van elektra kun je verschillende soorten installatiemateriaal gebruiken. Bij Elektramat vind je een ruim assortiment; van inbouwdozen tot krimpkousen. Voor het verbinden van elektriciteitsdraden kun je bijvoorbeeld kiezen voor: lasdoppen, krimpkousen, kroonsteentjes, kabelmoffen of lasklemmen. Om de kabels veilig weg te werken zijn er draad- en kabelgoten. En voor je eigen veiligheid zijn er brand- en rookmelders en koolmonoxidemelders. Je kunt hieruit wel opmaken dat installatiemateriaal een term is die heel ruim genomen kan worden.
Kabels verbinden met een lasklem
Om meerdere installatiedraden aan elkaar te lassen kun je gebruik maken van lasklemmen. Een lasklem is voorzien van meerdere openingen met een koperen plaatje dat contact maakt met de draden. Het koperen plaatje heeft een scherp randje waardoor de draden beter blijven zitten. Ze kunnen daardoor niet zomaar terugschuiven. De draden die in een opening geplaatst zijn, maken contact met elkaar. Sommige lasklemmen zijn transparant. Je kunt hierdoor eenvoudig controleren of de lasverbinding goed is.
Stopcontacten op de juiste plek plaatsen
Je wilt natuurlijk elk bureau voorzien van stroom (voor monitoren en laptops) zonder dat je daarvoor het hele kantoor door hoeft met snoeren. Bedenk dus van tevoren goed waar je stroompunten gaat plaatsen. Als je er na de tijd achterkomt dat ze niet op een logische plek zitten, dan kost het heel veel werk om ze weer te verplaatsen. Dit wil je natuurlijk voorkomen zodat je direct gebruik kunt maken van je nieuwe kantoor.