Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Een veiligere werkvloer

Een veiligere werkvloer

Geplaatst in: personeelszaken

Een veilige werkvloer begint bij het personeel. Zorg ervoor dat het personeel voldoende training heeft gehad, zodat ze zichzelf en anderen niet in gevaar brengen. Denk hierbij aan trainingen over hoe men met zwaar materieel om moet gaan. Maar bijvoorbeeld ook een BHV-training (bijvoorbeeld bij BHV Nederland), mocht er ondanks alles toch iets misgaan. De praktijk leert ook dat gemotiveerde werknemers nauwkeuriger, en dus ook veiliger, te werk gaan. Zorg voor voldoende motivatie onder het personeel. Dit kan op verschillende manieren, maar hangt natuurlijk sterk van het soort bedrijf af. Een goede maatregel voor gemotiveerde werknemers is het invoeren van flexibele werkuren. Door de vrijheid die men hierdoor krijgt stijgt de motivatie, daarnaast zorgt het ook voor een uitgerust personeel.

Materiaal
Zoals net gezegd, moet het personeel weten hoe er met (zwaar) materieel omgegaan moet worden. Natuurlijk is het dan ook belangrijk dat het materieel zelf veilig is. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk goed gereedschap op de bouw, maar ergonomische bureaustoelen op een kantoor zijn natuurlijk net zo belangrijk. Zorg ervoor dat het materieel regelmatig gecontroleerd en waar nodig vernieuwd wordt. In het kader van brandveiligheid is het verplicht om brandblussers op de werkvloer te hebben. Kijk hier voor meer over de brandveiligheid regelgeving. Zorg dat deze van goede kwaliteit zijn en van tijd tot tijd gekeurd worden.

Kleding
Bedrijfskleding straalt niet alleen uniformiteit uit, maar is ook van levensbelang als het aankomt op veiligheid op de werkvloer. Werkschoenen, werkbroeken, handschoenen en oogbescherming zijn een kleine greep uit (vaak verplichte) soorten bedrijfskleding die bijdragen aan een veiligere omgeving op het werk. Engelbert Strauss biedt al deze soorten kleding aan. Wil je je bedrijfskleding laten bedrukken neem dan eens een kijkje bij DrukwerkDeal.