Home » Ondernemersnieuws » verzekeringen » Een ongevallenverzekering: voordelen voor zzp’ers

Een ongevallenverzekering: voordelen voor zzp’ers

Geplaatst in: verzekeringen

Het kan ons allemaal overkomen: door een ongeluk niet meer kunnen werken. Hoewel de kans klein is, is het wel verstandig om hier op voorbereid te zijn. Dit kun je onder andere doen door je werkomgeving zo veilig mogelijk te maken. Ongevallen volledig uitsluiten kun je echter nooit. Een ongeval kan enorm ingrijpend zijn, zowel privé als zakelijk. Als zzp’er kun je er daarom goed aan doen om een ongevallenverzekering af te sluiten.

Wat is een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering dekt schade nadat je een ongeval hebt gehad. De verzekering keert eenmalig een bedrag uit om kosten te dekken die je na het ongeval moet maken. Zo kun je met het geld van je ongevallenverzekering bijvoorbeeld een traplift in je huis installeren als je na een ongeval invalide bent geworden.

Een ongevallenverzekering keert dus niet maandelijks uit om in je levensonderhoud te voorzien: hiervoor moet je een arbeidsongeschiktheidsverzekering, of AOV, afsluiten.

Verschil met de AOV

Veel startende zzp’ers denken dat ze geen ongevallenverzekering nodig hebben, omdat ze al verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Toch kan het geen kwaad om beide verzekeringen naast elkaar af te sluiten. Een AOV dekt namelijk inkomstenderving, maar verder niets.

Een ongevallenverzekering keert eenmalig een stuk hoger bedrag uit. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een aangepaste auto moet kopen, omdat je huidige auto niet meer geschikt is wanneer je letsel opgelopen hebt. Daarnaast sluit je een ongevallenverzekering al af vanaf minder dan € 5 per maand. Geen verzekering om op te besparen dus!

Is een ongevallenverzekering ook voor mij handig?

Het zou goed kunnen dat je als zzp’er geen zwaar lichamelijk werk verricht. De kans om een ongeval te krijgen is dan een stuk kleiner. Maar de kans is nooit uitgesloten! Ook als je de hele dag op kantoor werkt, kun je onderweg naar huis aangereden worden.

Een groot voordeel aan een ongevallenverzekering, is dat het ook schade dekt als je buiten het uitoefenen van je functie een ongeluk krijgt. Als je een verkeersongeval krijgt op vakantie, ben je dus ook gewoon verzekerd. En dan ga je natuurlijk wel een stuk geruster op vakantie!

Een uitzondering hierop is wanneer je zelf duidelijk schuld hebt aan het ongeval. Zo keert je ongevallenverzekering niet uit als je onder invloed van alcohol een verkeersongeval veroorzaakt, of wanneer je door roekeloos gedrag met zware machines een ongeval krijgt.

Hoeveel keert de ongevallenverzekering uit?

Dat ligt aan je polis, en aan het letsel dat je opgelopen hebt. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden door van de ongevallenverzekering die je af wilt sluiten! Het opgelopen letsel wordt vastgesteld door een onafhankelijke arts. Zo weet je dus zeker dat je altijd het geld krijgt waar je recht op hebt.