Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Een kantoor inrichten: van bureaus tot sanitair

Een kantoor inrichten: van bureaus tot sanitair

Geplaatst in: huisvesting

Wanneer je een bedrijf start, of als bestaand bedrijf een nieuw pand betrekt, is de inrichting iets waar je goed over na moet denken. Je kunt het maar beter in één keer goed doen, en dat betekent kiezen voor de juiste spullen op de goede plekken.

Een werkplek: meer dan alleen praktisch

Wanneer je een kantoor inricht, ga je hier verschillende werkplekken creëren. Een keuze die snel moet worden gemaakt, is die voor vaste werkplekken of flexplekken. In de praktijk wordt er vaak gekozen voor een combinatie hiervan: vaste plekken voor medewerkers die dat nodig hebben, flexplekken waar mogelijk.

Voor vaste plekken kun je kiezen om teams bij elkaar te houden, zodat het overleggen gemakkelijker wordt. Een tussenvariant, een vaste ruimte per team, met binnen deze ruimte flexplekken kan natuurlijk ook. Flexplekken hebben als voordeel dat mensen minder snel in een sleur komen, regelmatig naast een andere collega zitten en op die manier contact houden met meer mensen, en dat je er vaak minder van hoeft op te zetten. Zeker binnen bedrijven waar thuiswerken een mogelijkheid is, is het bijna zonde om iedereen een vaste plek te geven, terwijl in de praktijk nooit een volledige bezetting op kantoor wordt gehaald.

Naast praktisch, mogen werkplekken ook best een beetje prettig zijn. Medewerkers brengen er tenslotte iedere dag veel tijd door. Zorg voor voldoende stopcontacten en opladers, dat maakt het werken een stuk gemakkelijker, maar ook voor een goede werkomgeving. Genoeg licht, prettige kleuren op de wanden en de vloer, en een goede opstelling van de bureaus kunnen daarbij helpen. Laat een kantoorruimte bij voorkeur inrichten door iemand die er ook gaat werken; dingen die op de tekentafel hartstikke mooi lijken, kunnen in de praktijk heel slecht werken.

Zorg voor voldoende faciliteiten

Naast het inrichten van de werkplekken, is het ook belangrijk om te zorgen voor genoeg faciliteiten die medewerkers nodig hebben. Denk hierbij aan koffiemachines of watertappunten, maar zeker ook aan het sanitair. Zorg ervoor dat er genoeg toiletten en wasbakken aanwezig zijn voor het aantal mensen dat in een ruimte werkt, en zorg dat deze niet het hele pand door hoeven te lopen om een sanitairblok te bereiken.

Zorg dat er op ieder toilet een afvalbak aanwezig is, en let daarbij op het materiaal. Afvalbakken sanitair zijn vaak gemaakt van kunststof, omdat deze nat mogen worden en makkelijk goed schoon te maken zijn. Natuurlijk is het ook belangrijk dat er altijd voldoende toiletpapier aanwezig is. Door op ieder toilet een kastje of houder aan te brengen waar een aantal rollen kan worden opgeslagen, maak je dit een stuk gemakkelijker.

Op een kantoor, is ook een plek om de lunch te kunnen nuttigen onmisbaar. Het is niet goed om dit aan het bureau te doen: dat zorgt voor vieze bureaus, maar ook het gevoel dat er niet écht pauze is. Zorg dus altijd voor een kleine kantine of een eettafel waaraan kan worden gegeten. Zeker binnen kleine bedrijven gebeurt dit steeds vaker gezamenlijk, wel zo gezellig.