Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Een hypotheek als ZZP’er: dit zijn de mogelijkheden

Een hypotheek als ZZP’er: dit zijn de mogelijkheden

Geplaatst in: financiën, huisvesting

Net als ieder ander, willen ook zzp’ers een huis kopen. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat het niet mogelijk is om een hypotheek af te sluiten als zzp’er. Maar dat is uiteraard niet zo, ook voor zzp’ers zijn er mogelijkheden. In dit artikel vind je meer informatie over een hypotheek afsluiten als zzp’er.

Hypotheek als zzp’er

Een hypotheek, zzp’er of niet, is een lening voor het kopen van een woning. De hypotheekverstrekker stelt een geldbedrag ter beschikking. De woning is in overeenkomst opgenomen als het onderpand van deze lening. De looptijd van een hypotheek is 30 jaar. De hypotheken moeten sinds enkele jaren verplicht afgelost zijn na die 30 jaar. De verstrekker van de hypotheek neemt een financieel risico, en wil daarom d.m.v. rente, geld verdienen aan de overeenkomst. Als lener moet je wel in staat zijn om maandelijks het afgesproken bedrag te betalen. Als je zzp’er bent, kijkt de verstrekker naar de winstcijfers van je onderneming om te bepalen of je kredietwaardig bent.

Winst uit eigen onderneming

De winst uit eigen onderneming is het jaarinkomen van een zzp’er. Op basis van deze gegevens kan een hypotheekverstrekker bepalen of je het bepaalde maandbedrag kunt betalen. Daarbij wil de verstrekker het risico dat je het maandbedrag niet kan betalen, zo klein mogelijk houden. Als een aanvrager een arbeidsovereenkomst heeft met een vaste aanstelling, is het aannemelijk dat hij maandelijks de rente en aflossing kan betalen. Als zzp’er moet je aantonen dat je dit ook kan, maar je hebt geen overeenkomst die dat bewijst. De jaarcijfers die je als ondernemer kunt laten zien, zijn dan bepalend om de hypotheekverstrekker te overtuigen van je kredietwaardigheid.

Jaarcijfers

Met het aantal boekjaren wordt het aantal jaren dat je winst uit eigen onderneming hebt geregistreerd. Als je fulltime ondernemer bent, zal de bank een inschatting maken hoeveel je mag lenen. Wanneer de bank vermoedt dat je binnen korte tijd minder winst gaat maken, dan kiezen ze voor een lager hypotheekbedrag. Wanneer je meer dan drie jaar een goede winst hebt gemaakt, dan is het krijgen van een hypotheek geen probleem meer.

Mogelijkheden

Als je nog geen 3 jaarcijfers kunt laten zien, kun je nog steeds een hypotheek willen. De mogelijkheden voor een hypotheek voor zzp’er wordt bij NIBC Direct als volgt berekend:

 

  1. Meer dan 3 jaarcijfers -> 100% van het inkomen wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de lening;
  2. 2 jaarcijfers-> Er wordt 90% van je inkomen gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de lening;
  3. 1 jaarcijfer -> Er wordt 75% van je inkomen gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de lening.

 

Een hypotheek is dus eigenlijk altijd wel mogelijkheid. Als je nog maar kort voor jezelf werkt, dan kun je alleen minder lenen. Het is dan de afweging waard om een paar jaar te wachten zodat je meer kunt lenen.