Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Een fijne werkplek creëren

Een fijne werkplek creëren

Geplaatst in: huisvesting

Een fijne werksfeer is natuurlijk van groot belang, maar ook een fijne werkplek is essentieel voor gelukkige medewerkers. Een kille kantooromgeving met felle Tl-verlichting is geen fijne plaats om de dag door te brengen. Nu is het ook niet nodig om direct het hele kantoor te verbouwen. Er zijn een aantal kleine aanpassingen mogelijk die groots verschil kunnen maken voor de sfeer van de werkplek.

Verlichting
De verlichting speelt hier een van de meest belangrijke rollen. Een overvloed aan kunstmatige, felle verlichting kan niet alleen invloed hebben op de sfeer en het humeur, maar kan medewerkers zelfs fysieke klachten als hoofdpijn geven. De balans tussen kunstmatig en natuurlijk licht is dan ook van groot belang. Hoe meer natuurlijk licht er in de ruimte valt: hoe beter. Schijnt de zon een dagje te fel en is er wat meer verduistering nodig? Installeer dan sfeervolle rolgordijnen van een rolgordijnwinkel. Niet alleen hebben deze een goede functionaliteit, ook kan de juiste kleur en uitstraling bijdragen aan de sfeer in de ruimte.

Natuurlijke materialen
Kille, koude materialen als staal en kunststof geven een werkplek niet direct een aangename sfeer. Door juist gebruik te maken van natuurlijke materialen als steen en hout krijgt de werkplek direct een fijne, aangename uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan steigerhouten vergadertafels, houten bureaus en stenen (kan natuurlijk ook gewoon met een velletje behang) muren. Vergeet ook vooral de planten niet. Hoe meer planten je in een ruimte tegenkomt hoe aangenamer het wordt. Daarnaast zorgen planten ook nog eens voor een verbeterde luchtkwaliteit en hogere efficiëntie.

Relaxmogelijkheden
Gedurende een dag vol hard werken moet er natuurlijk ook genoeg tijd zijn om even te relaxen. Als werkgever moet je dus ook zorgen dat de werkplek hier mogelijkheid toe geeft. Een fijne koffiehoek bijvoorbeeld waar medewerkers even tot rust kunnen komen met een bakje koffie. Maar ook kantoortuinen of meditatieruimten worden zeer gewaardeerd. Je kunt het zo aangenaam maken als je zelf wilt.

Functionele mogelijkheden
Naast voldoende ontspanning is natuurlijk ook gemak van belang. Het gemak om jassen, tassen en andere privé-items gemakkelijk kwijt te kunnen bijvoorbeeld. Maar ook het gemak om snel de juiste items te vinden. Op deze manier wordt de werkruimte niet alleen aangenaam en gemakkelijk, je zorgt er ook nog eens voor dat alle medewerkers efficiënt met hun tijd om kunnen gaan. Wanneer er geen uren gezocht hoeft te worden naar een nietmachine kunnen werkzaamheden natuurlijk gemakkelijker en soepeler verzet worden.