Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Een fiets van de zaak: dit zijn de voordelen!

Een fiets van de zaak: dit zijn de voordelen!

Geplaatst in: mobiliteit

De stijgende temperaturen en de bloeiende narcissen en krokussen liegen er niet om: de lente is in aantocht! Reden genoeg om te overwegen de fiets wat vaker te gebruiken toch? Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je conditie. Hoe fijn zou het dan ook zijn als je de fiets ook voor het werk kunt gebruiken? Zeker als je klanten zich niet heel erg ver weg bevinden en de afstanden die je normaal met de auto aflegt ook goed te doen zijn op de fiets, is een bedrijfsfiets niet zo een gek idee. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om je elektrische fiets op te geven als aftrekpost. Dat klinkt goed toch?

De spelregels

Oké, allemaal leuk en aardig zo’n e-bike van de zaak, maar hoe zit dit belastingtechnisch? Je vraagt je hoogstwaarschijnlijk af wat wel en niet mag. Daarom hebben we het voor je uitgezocht. Het blijkt dat als je een fiets aanschaft die duurder is dan €450,- exclusief btw, je deze tot het bedrijfsvermogen mag rekenen. Echter is het wel een voorwaarde dat je de fiets dan ook echt zakelijk gebruikt. Je mag de fiets natuurlijk ook gebruiken om een boodschap te doen bij de supermarkt. De minimale eis voor zakelijk gebruik is namelijk 10% van het totaal aantal gereden kilometers. Aangezien het nog best lastig kan zijn om aan te tonen hoeveel kilometers je zakelijk of privé hebt afgelegd raden we je aan om deze marge wat breder na te streven. Ga bijvoorbeeld voor een minimum van 30%. Zo weet je in ieder geval zeker dat je goed zit!

Investering & aftrekposten

Het mooie aan dit hele verhaal is natuurlijk dat je je nieuwe bedrijfsfiets mag opgeven als aftrekpost. De hoogte van het bedrag dat je mag aftrekken van je winst, wordt bepaald aan de hand van de mate waarin je je elektrische bedrijfsfiets zakelijk inzet. Zo kan het zijn dat je de e-bike 50% van het totale gebruik inzet voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat je de helft van de aankoopprijs mag aftrekken van je totale winst. Stel je voor dat de aanschafprijs van een nieuwe e-bike €2300,- bedroeg, dan kun je daar dus 50% van opgeven als aftrekpost.

Naast dat je een nieuwe e-bike mag opgeven als aftrekpost kan deze bij een minimale aanschafprijs van €2300,- ook aangemerkt worden als investering. Je komt dan in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel genoemd de KIA. Dit oefent invloed uit op de inkomstenbelasting, waardoor je 28% van de totale investering mag opgeven als aftrekpost. Dit maakt dat de aanschaf van een nieuwe bedrijfsfiets stukken voordeliger wordt!

Is een fiets van de zaak iets voor mij?

Alles bij elkaar opgeteld is de aanschaf van een elektrische bedrijfsfiets wellicht aantrekkelijk voor jou als ondernemer. Daarnaast kan het lonen om ook een nieuwe e-bike via Fietsplan aan te schaffen voor werknemers. Ook zij zijn waarschijnlijk geïnteresseerd in het gebruiken van een bedrijfsfiets met het lekkere weer die de lente- en zomermaanden met zich meebrengen!