Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Een energielabel voor je bedrijf

Een energielabel voor je bedrijf

Geplaatst in: duurzaamheid

windmolenWaarschijnlijk heb je al vaker gehoord over een energielabel en de verplichting hiervan. Elk bedrijfspand dient een energielabel te hebben, als het pand groter is dan 50 vierkante meter. Bij het kopen of huren van een pand zal deze nodig zijn. Je bent als kopende of hurende partij niet de verantwoordelijke, maar het is toch goed om voor het kopen of huren van een pand hier rekening mee te houden.

Energielabel C voor panden

Het is namelijk zo dat een energielabel vanaf 2023 minimaal de classificatie C moet bevatten. Energielabels worden geclassificeerd van A (meest gunstig) tot G (totaal niet energiezuinig). Dit houdt in dat je bij een G label behoorlijk wat investeringen moet doen om tot minimaal een C label te komen. Verder geeft het ook aan dat de (voormalig) eigenaar van het pand weinig tot geen energiebesparende maatregelen heeft ondernomen om het energielabel groen te krijgen.

Uiteindelijk moeten we in heel Nederland toe naar een energieneutrale samenleving, waarbij bedrijfspanden een grote rol spelen. Alle panden, bedrijfsruimten, winkels moeten voor 2050 een energielabel A te krijgen. Dat lijkt nog ver weg, maar als je van energielabel G naar A moet, zijn dat nog behoorlijk wat werkzaamheden en maatregelen die moeten worden doornomen om dit te kunnen realiseren. Zomaar wat mogelijkheden hiervoor zijn bijvoorbeeld:

  1. Zonnepanelen voor elektriciteit
  2. Dak, vloer en wandisolatie om warmte vast te houden
  3. Warmtepomp
  4. Verlichting, bijvoorbeeld ook op zonne-energie

Aan de hand van deze maatregelen, kun je een terugverdientijd berekenen. Zodoende kun je bepalen of deze maatregelen ook de moeite waard zijn voor jouw situatie. Hierbij moet je ook goed kijken of je wellicht recht hebt op subsidie voor deze maatregelen. Dit is in sommige besparende gevallen namelijk zo.

Energievergelijken en kosten drukken

Besparen op je energierekening kan op meerdere manieren en zowel privé als zakelijk. Als we kijken naar het zakelijke aspect kunnen bovenstaande punten zeker een positieve invloed hebben op het energielabel voor het bedrijfspand. Een groen energielabel zorgt ervoor dat je onbezorgd naar de toekomst kunt met het oog op de wijzigingen in de wetgeving en je ook gewoon maandelijks euro’s kunt besparen op uw zakelijk rekening. Bij het opnemen van een energielabel worden tevens aanbevelingen doorgegeven, inclusief terugverdienperiode, die een positief effect heeft op de  classificering van het energielabel.

Het vervangen van halogeen-en gloeilampen voor Ledlampen kan snel geregeld zijn en hoeft niet direct een grote investering te vragen. Toch zal dit naast de besparing ook een effect hebben op het energielabel. In veel gevallen kun je, na het aantonen van de besparende maatregelen, kosteloos een nieuw energielabel aanvragen. Hierin verschillen de aanbieders wel van elkaar.