Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Een dataroom voor een vruchtbare verkoop van bedrijfsvastgoed

Een dataroom voor een vruchtbare verkoop van bedrijfsvastgoed

Geplaatst in: financiën, huisvesting

Wanneer bepaalde onderdelen van het bedrijf druk uitoefenen op de winstcijfers van de onderneming, is het niet onlogisch dat er wordt ingegrepen. Bedrijfsonderdelen kunnen dan worden verkocht, samengevoegd, ontbonden of net gesplitst. In de praktijk kan een data room M&A vorm helpen geven. Maar wanneer er daarentegen enkel wordt beslist om bedrijfsvastgoed te verkopen, is zo’n dataroom ook niet nutteloos. De verkoop van (commercieel) vastgoed is per slot van rekening een ingewikkeld proces waarbij juridische, fiscale en praktische twistpunten voortdurend om de hoek komen kijken.

Eenvoudig en centraal beheer van het verkooptraject

Bij de verkoop van bedrijfsvastgoed zijn er vaak verschillende partijen betrokken. In de eerste plaats is er het verkopend bedrijf enerzijds en de koper anderzijds. Zij staan aan de uiteinden van het spectrum. Tussenin vinden we dan weer makelaars, maar ook adviesdiensten, juristen en taxateurs. Indien er ingrijpende wijzigingen noodzakelijk zijn, kunnen ook ingenieurs en technisch specialisten dat rijtje aanvullen. De stroom aan informatie is immens en wordt best gecentraliseerd, net zoals de communicatie. Via een dataroom doe je dat eenvoudig.

100% veilig delen van informatie

Bij de verkoop van een woning wordt er al heel veel informatie gedeeld. Dat is om verschillende redenen noodzakelijk, bijvoorbeeld voor een correcte prijszetting. Niet voor niets zetten vastgoedmakelaars steeds nadrukkelijker in op nieuwe IT-tools.

Gaat het om de verkoop van bedrijfsvastgoed? Dan is de hoeveelheid informatie nog groter. Bovendien gaat het vaak om vertrouwelijke informatie die niet zomaar in de verkeerde handen mag terechtkomen, denk bijvoorbeeld aan boekhoudkundige informatie of marketingonderzoeken naar het potentieel van een bepaalde vestiging. Het is noodzakelijk dat die informatie vlot toegankelijk is maar anderzijds niet zomaar kan uitlekken. Datzelfde geldt ook indien je persoonsgegevens verwerkt, want dan verplicht ook de AVG jou tot het beveiligen van persoonsgegevens. Daarom zijn datarooms steeds voorzien van de meest hoogwaardige beveiligingstechnologieën.

Bespaar tijd met een dataroom

Datarooms bieden de mogelijkheid om meteen een volledig vastgoeddossier op te laden in een gepersonaliseerde dataroom die de huisstijl uitdraagt. Eenmaal de dataroom is opgericht, hoef je daar dus geen aandacht meer aan te schenken. Daarnaast bieden datarooms vaak extra functies, zoals de automatische conversie naar pdf-bestanden. Ook dat maakt het mogelijk om efficiënt informatie te delen en te communiceren. In de praktijk besparen zowel koper als verkoper veel tijd. En dus ook geld.

Een dataroom ook voor de toekomst

Zelfs met een vruchtbare verkoop in het vooruitzicht bewijst een dataroom zijn meerwaarde. Dat is omdat zo’n data room vastgoed transparant etaleert. Hierdoor is het steeds duidelijk welke informatie werd verstrekt en waarvan de koper al dan niet op de hoogte was. Als verkopende partij biedt dat zekerheid, want dan kan een koper bij een later gebrek niet zomaar op zijn tellen terugkeren. Maar ook als koper ben je zo wel helemaal zeker dat de verkoper jou de juiste informatie verstrekt. In de praktijk zal die vorm van transparantie de kans op een “miskoop” of juridische conflicten drastisch verminderen. En zo is iedereen tevreden.