Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Een bedrijfstuin aanleggen: 4 ideeën

Een bedrijfstuin aanleggen: 4 ideeën

Geplaatst in: algemeen, huisvesting

Steeds meer bedrijven leggen een bedrijfstuin aan. Het hebben van een bedrijfstuin draagt op de lange termijn bij aan de kwaliteit en werkprestaties van de medewerkers.

Wanneer zij regelmatig een frisse neus kunnen halen of even kunnen genieten van een natuurlijke omgeving, zal uiteindelijk de productiviteit omhoog gaan en het humeur verbeteren. Behalve gemotiveerde medewerkers laat een bedrijfstuin ook een goede indruk achter op bezoekers of potentiële klanten.

Al met al zijn er meer dan genoeg redenen om een mooie bedrijfstuin aan te leggen. Of je nu een grote of kleine buitenruimte tot je beschikking hebt, met deze ideeën krijg je gegarandeerd een succesvol eindresultaat.

 1. Een onderhoudsvrije bedrijfstuin
  Het kan in veel gevallen handig zijn om een onderhoudsvrije bedrijfstuin aan te leggen. Zo kan iedereen dagelijks genieten van wat frisse buitenlucht, maar hoeven er geen extra manuren ingepland te worden om deze tuin te onderhouden. Je kan dit doen door zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame en onderhoudsvrije materialen. Vervang gras of struiken bijvoorbeeld door goedkoop kunstgras en richt de tuin zo logisch mogelijk in.
 2. Een multifunctionele bedrijfstuin
  Een bedrijfstuin hoeft niet alleen een fijne plaats te zijn waar medewerkers even kunnen ontsnappen aan de kantoor omgeving. Een multifunctionele bedrijfstuin kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Zo kun je de bedrijfstuin deels overdekken en voorzien van een koffie corner waar medewerkers direct hun koffie kunnen halen. Zo bespaar je ook nog eens ruimte binnen de kantoormuren.Je zou ook het aanleggen van flexibele werk plekken kunnen overwegen. Veel medewerkers werken met meer motivatie wanneer ze in een levendige buitenomgeving zijn. De flexibele werk plekken zouden deels overdekt kunnen worden of op een andere creatieve manier ingericht worden. Houd er wel rekening mee dat deze buitenomgeving ook af kan leiden. Van de andere kant is het wel weer een ideale plek voor bijvoorbeeld een creatieve brainstorm of een informele meeting.
 3. Een indoor bedrijfstuin
  Een bedrijfstuin hoeft helemaal niet per se buiten te zijn. Je kan binnen net zo goed een bedrijfstuin aanleggen als buiten. Door gebruik te maken van kunstgras kun je hele kantoorruimten op een natuurlijke manier aankleden. Gebruik een ruimte met grote glaswanden bijvoorbeeld als indoor kantoortuin met flexibele werk plekken. Op deze manier heb je alle voordelen van een kantoortuin in een variant samengevoegd. De medewerkers kunnen ontspannen werken, potentiele klanten of andere bezoekers voelen zich welkom en de afleiding vanuit de omgeving wordt beperkt.
 4. Een natuurlijke bedrijfstuin
  Mocht je kantoor grenzen aan een stuk natuurgebied, dan biedt dit stuk zich natuurlijk bij uitstek geschikt als bedrijfstuin. Zorg wel dat er duidelijke afspraken en regels verbonden zijn aan het betreden van dit publieke natuurgebied. Wanneer iedereen de natuur met respect behandeld kan het de perfecte oplossing bieden voor een kantoor met minder eigen ruimte tot beschikking.