Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Een auto leasen als ondernemer

Een auto leasen als ondernemer

Geplaatst in: mobiliteit

Als ondernemer wil je professioneel voor de dag komen. Daarbij is het prettig, als je voor je werk reist, dat je dat als comfortabel ervaart. Een goede auto is dus belangrijk, maar ook een behoorlijke investering. In plaats van kopen kun je ook een auto leasen. Er zijn verschillende leasevormen beschikbaar. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen welke vorm het beste bij je past.

Zakelijke auto

Als je veel voor je werk reist ligt het voor de hand dat je gebruik maakt van een zakelijke auto. Maar ook als je weinig reist kan een zakelijke auto belangrijk zijn. Als ondernemer heb je een bepaalde status t.o.v. je relaties. En hoewel een auto in principe geen invloed zou moeten hebben op jouzelf, wordt er wel naar je gekeken. Als een ondernemer bij een klant komt om een miljoenendeal te sluiten, dan zorgt een oude en kleine auto voor een verkeerde indruk. Kom je met een te grote en te dure auto aanrijden dan de doorsnee zzp’er, dan vult men zelf al in dat je een te hoog uurloon hebt. Deze opvattingen zijn ongegrond en lang niet altijd accuraat, maar een auto heeft dus invloed op hoe mensen je beoordelen.

Auto leasen als ondernemer

Een zakelijke auto aanschaffen kan door het kopen van een nieuwe of tweedehands auto. Een auto kopen betekent dat je eenmalig een investering doet. Vervolgens ben jezelf verantwoordelijk voor alle bijkomende zaken zoals onderhoud, verzekering, belasting en brandstof. Een auto leasen is een leningsvorm waarbij je voor een (vast) bedrag per maand een nieuwe of tweedehands auto kunt rijden. Afhankelijk van de leasevorm kunnen de bijkomende kosten ook in de leaseovereenkomst worden opgenomen. Een auto leasen als ondernemer betekent dat je dus maandelijks voor je auto betaalt.

Leasevormen

De drie meest voorkomende leasevormen zijn:

Financial Lease
Deze leasevorm is een overeenkomst waarbij de gebruiker de auto niet zelf betaalt, maar het afgesproken bedrag afbetaalt binnen een gestelde termijn. De auto staat gewoon op de balans van je bedrijf. Alle kosten v.w.b. onderhoud, verzekeringen, belasting en brandstof zijn ook voor de gebruiker.

Operational Lease
Bij deze leasevorm blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. De auto staat daarmee niet op de balans van je bedrijf. Je kunt wel kiezen voor een vast maandbedrag met een geschat kilometrage. Ga je daar overheen, dan wordt dit aan het einde van het jaar verrekend. Rij je minder, dan word je niet gecompenseerd. Je kunt bij operational lease ook kiezen voor een open constructie waarbij je minder betaalt als je minder rijdt. En uiteraard betaal je meer als je meer kilometers maakt.

Full Operational Lease
Bij deze leasevorm blijft de leasemaatschappij niet alleen eigenaar, maar ook verantwoordelijk voor de kosten. Uitgezonderd de verzekering, belasting en de brandstof. Veel aanbieders van deze leaseovereenkomst, nemen deze kosten vaak ook nog op zich. Dit resulteert uiteraard in een hoger maandbedrag.

Als ondernemer een auto leasen? Verdiep je in de verschillende leasevormen en kies de vorm die bij jouw situatie past. Wees je bewust van de bijkomende kosten als je kiest voor een financiële leaseovereenkomst.