Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Duurzame afvalscheiding binnen je bedrijf? Zo doe je dat

Duurzame afvalscheiding binnen je bedrijf? Zo doe je dat

Geplaatst in: duurzaamheid

Ben je van plan om duurzame afvalscheiding binnen jouw bedrijf te faciliteren? Als dat het doel is binnen jouw bedrijf dan is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen. Aan de hand van algemene kennis en expertise is het immers mogelijk om een duurzame leefomgeving voor jezelf en voor jouw collega’s te creëren. Afvalscheiding is een actueel onderwerp in Nederland gezien de doelstelling van onze overheid om vervuiling tegen te gaan. Om dit doel te bereiken gelden bepaalde regels en wetten voor bedrijven. Een van de redenen om afvalscheiding voor elkaar te krijgen heeft tevens te maken met het feit dat bedrijven hier winst mee kunnen maken.

Een van de stappen die je bijvoorbeeld kan nemen is het inzetten van een PMD container voor elke afvalstroom. Zo kun je al het bedrijfsafval direct bij de bron scheiden. Lees hieronder meer over een duurzame afvalscheiding.

Besparing van kosten

Naast het feit dat het erg goed is voor het milieu om afval te scheiden is het tevens goed voor de financiële winst om afval te scheiden. Door afvalscheiding is het immers mogelijk om kosten tegen te gaan die gerelateerd zijn aan het weggooien van afval. Indien je dit op een verkeerde manier doet dan kan je een boete krijgen. Het is veel beter om de afvalproductie te verminderen en bovenal te recyclen. Op dit moment recyclet Nederland de helft van het afval dat geproduceerd wordt, hier kan echter wel verbetering in bereikt worden.

Regelgeving voor afvalscheiding

Wat betreft afvalscheiding in Nederland gelden een aantal regels waar bedrijven zich aan moeten houden. Ten eerste is het zo dat volgens de wetgeving bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van afval. Een bedrijf krijgt een vergunning hiervoor en kan vervolgens aan de slag gaan met het scheiden van afval. Er zijn verschillende afvalstromen waardoor het belangrijk is om afval te scheiden. De afvalstromen worden vervolgens op verschillende manieren hergebruikt of vernietigd. Indien je als bedrijf van plan bent om door te gaan met het recyclen van afval of je hebt de wens dit proces te versnellen dan is het belangrijk om voldoende tips te krijgen. Het inschakelen van een erkende afvalinzamelaar als Milieu Service Nederland is voor bedrijven in Nederland dan ook een must.

Tips voor jouw bedrijf

De voornaamste tip heeft in de eerste plaats te maken met de vermindering van afvalproductie. Door minder materiaal te gebruiken produceer je immers afval. Kies bijvoorbeeld voor sterker en steviger materiaal zodat je qua hoeveelheid minder hoeft te gebruiken. Daarnaast is het vaak mogelijk om een product dat je eenmaal hebt gebruikt meerdere keren te gebruiken. Enkele voorbeelden zijn dikke afvalzakken of kartonnen dozen die meerdere keren gebruikt kunnen worden om producten te verplaatsen. Ten slotte is het belangrijk om afval te sorteren binnen jouw bedrijf. Door dit proces direct in gang te zetten is het een stuk makkelijker om afval te scheiden van elkaar. Maak bijvoorbeeld verschillende afvalbakken om vuilnis in weg te gooien.