Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Duurzaam printen: 5 tips

Duurzaam printen: 5 tips

Geplaatst in: duurzaamheid

Maatschappelijk verantwoord (en dus duurzaam) ondernemen is steeds belangrijker in Nederland. Bedrijven zetten alles op alles om bij te dragen aan de circulaire economie binnen de onderneming. Met deze handige tips print je niet alleen duurzaam, maar bespaar je ook op de zakelijke kosten.

 1. Inktcardridges recyclen
  Vervang je inktcardridges op tijd en efficient. HP Instant Ink biedt je de mogelijkheid om direct nieuwe cartridges te ontvangen zodra de oude cartridges leeg zijn. Je printer geeft dan automatisch een signaaltje uit, waarop HP als reactie direct de nieuwe cartridges toestuurt inclusief een retourenvelop. Zo heb jij de nieuwe cartridges klaar liggen voordat de oude helemaal leeg zijn, en kun je de oude cartridges direct gratis en snel recyclen in de gratis retourenvelop.
 2. Print vanuit PDF
  Door bestanden eerst te openen in een (gratis) PDF reader en ze vervolgens pas te printen, weet je zeker dat je printjes er goed uit komen te zien. Je hebt zelfs de mogelijkheid om opmerkingen toe te voegen en specifieke items te highlighten. Zodra je document in een PDF bestand staat verspringt het niet meer, en kun je dus besparen op extra printjes. 
 3. Pas de standaard instellingen aan
  Duurzaam printen hoeft niet moeilijk te zijn. Begin met het aanpassen van de standaard instellingen van de printer. Print bijvoorbeeld alleen dubbelzijdig, en vermijd het printen in kleur waar mogelijk. Print zoals vermeld vanuit PDF bestanden en zorg ervoor dat werknemers niet onnodig printen. Kan het digitaal? Dan kan het printje overgeslagen worden.
 4. Stel een printbeleid op
  Een printbeleid is niet alleen een erg fijne leidraad, het is ook duidelijk en overzichtelijk voor (nieuwe) werknemers. Zijn er weinig kleurenprintjes nodig? Dan kun je het printen in uitsluitend zwart-grijs opnemen als punt in het printbeleid.
 5. Verklein het lettertype
  Een groot lettertype kan fijn lezen op een computerscherm, maar is niet direct nodig wanneer een bestand uitgeprint wordt. Door het lettertype te verkleinen bespaar je papier, en zorg je ervoor dat documenten overzichtelijk en leesbaar zijn. Sta ook stil bij het font van het lettertype. Lettertypen als Calibri en Arial gebruiken bijvoorbeeld minder inkt dan lettertypen als Comic Sans of Lobster.

Extra tip: Je kan speciale duurzame lettertypen downloaden op ecofontscom. Deze lettertype worden als ‘meest duurzaam’ gezien en kunnen je tot wel 20% besparen op het inktverbruik. Naast het feit dat ze duurzaam zijn, zijn ze ook gewoon lekker goed leesbaar.