Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Duurzaam ondernemen in 2019: 5 tips

Duurzaam ondernemen in 2019: 5 tips

Geplaatst in: duurzaamheid

Net als het afgelopen jaar, zal ook in 2019 het duurzame ondernemen weer centraal staan. Waar de term MVO: maatschappelijk verantwoord ondernemen jaren geleden zijn opkomst deed, is duurzaam ondernemen nu niets meer dan normaal. Maar welke mogelijkheden zijn er tot duurzaam ondernemen in 2019, en hoe pak je dat aan? Je leest het hier.

 1. Werk samen met duurzame partners
  Wanneer jij als ondernemer duurzaam bezig bent, maar je partners doen dit niet, dan heeft dit natuurlijk geen goede impact op je reputatie als ‘duurzaam ondernemer’. Werk juist samen met partners als Boen Groen; een schoonmaakbedrijf waar duurzaamheid centraal staat, die duurzaamheid net zo belangrijk vinden als jij het vindt. Zo is niet alleen jouw onderneming, maar je hele netwerk duurzaam en bewust bezig. Het duurzaam ondernemen zit hem namelijk net zo goed in de kleine dingetjes.
 2. Maak gebruik van slimme systemen
  Ook in 2019 zijn er weer vele ontwikkelingen op het gebied van slimme systemen. Denk aan een slim verlichtings- of beveiligingssysteem. Deze systemen verhogen het comfort en gemak op kantoor, bieden slimme oplossingen voor dagelijkse handelingen én zorgen veelal voor een besparing op het energieverbruik.
 3. Denk na over groene transport oplossingen
  Het transport blijft een struikelblok voor vele ondernemingen. Grote vrachtwagens met goederen reizen de hele wereld af, en verhogen de CO2-uitstoot enorm. Denk na over slimme, en vooral groene transportoplossingen om deze CO2-uitstoot te verminderen. Er zijn door heel Nederland (en zelfs Europa) genoeg initiatieven te vinden die graag bijdragen aan duurzame, groene oplossingen tot het transportprobleem.
 4. Werk aan duurzaamheid in de toekomst
  Duurzaam ondernemen in dit moment is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat ook de toekomst een groen perspectief heeft? Je kunt hier zelf je steentje aan bijdragen door bijvoorbeeld duurzame initiatieven als de installatie van zonnepanelen aan te pakken. Deze zonnepanelen helpen je namelijk niet alleen met duurzaam ondernemen in het heden, maar geven ook tientallen mogelijkheden voor de toekomst. Het is niet voor niets dat de regering hier verschillende subsidies voor uittrekt.
 5. Draag bij aan de circulaire economie
  Er zijn voor een onderneming verschillende manieren om bij te dragen aan een circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van tweedehands kantoormeubilair en het gebruiken van gerecyclede materialen. Geef ook medewerkers natuurlijk de mogelijkheid om te recyclen, en zorg ervoor dat het gerecyclede product op een goede plek terecht komt. Je kan er zomaar een lokale kunstenaar blij mee maken!