Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Duurzaam kantoor: 4 tips

Duurzaam kantoor: 4 tips

Geplaatst in: duurzaamheid

Een duurzaam kantoor is tegenwoordig niets meer dan normaal. Steeds meer bedrijven maken flinke investeringen om het energielabel van hun bedrijfspand te verbeteren, en er wordt steeds vaker nagedacht over duurzame en personeel-vriendelijke werkomgevingen. Maar hoe kun je nu de eerste stap richting een duurzaam kantoor zetten zonder direct in zonnepanelen te hoeven investeren? We geven je een aantal handige tips!

 1. Vervang de verlichting
  Veel panden hebben nog steeds oude tl-buizen op het kantoor hangen. Op zich geen probleem, zolang deze maar voorzien zijn van led-lampen. LED is op dit moment namelijk de meest duurzame vorm van verlichting op de markt, en gaat daarnaast ook nog eens een tiental jaren mee. De lampen zijn net wat duurder in aanschaf, maar je hebt er vervolgens ook geen omkijken meer naar. Net als andere soorten verlichting, is ook LED verlichting in allerlei soorten en maten te krijgen. Van tl-buizen tot luxe inbouwspots: je kunt er werkelijk waar alle kanten mee op (en als je dan toch mag kiezen, vervang die tl-buizen dan voor inbouwspots: ziet je kantoor er meteen een stuk moderner en uitnodigender uit)!
 2. Groene kantoorartikelen
  Het zijn juist de kleine maatregelen die ervoor zorgen dat je op alle mogelijke manieren duurzaam aan het ondernemen bent op kantoor: en de kantoorartikelen is een mooie eerste stap in de goede richting. Gebruik bijvoorbeeld alleen papier met een FSC-keurmerk, gebruik mislukte prints als kladpapier, hergebruik pennen en andere kantoorartikelen en kijk of er ook duurzame en groene varianten op de artikelen te vinden zijn. Zo kun je namelijk in plaats van ‘normale’ pennen ook houten pennen aanschaffen. Of wat dacht je van gerecycled papier?
 3. Haal de natuur naar binnen
  Er zijn inmiddels al honderden onderzoeken geweest naar de invloed van planten op de productiviteit en gezondheid op kantoor. Er is geen twijfel meer: planten dragen bij aan een verbetering van het binnenmilieu, en hebben een gunstig effect op de productiviteit, gezondheid en algemene mentale gesteldheid van medewerkers. Daarnaast filteren ze schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht.
 4. Milieuvriendelijke schoonmaak
  Schakel je een schoonmaakbedrijf in om het kantoor regelmatig weer schoon en fris te laten worden? Kies dan voor een milieuvriendelijke schoonmaker of schaf alleen milieuvriendelijke schoonmaakproducten aan. Schoonmaken is namelijk ontzettend vervuilend en de chemische schoonmaakmiddelen dragen zeker niet bij aan een beter milieu. Ook op het gebied van schoonmaken kan dus flinke vooruitgang geboekt worden wanneer het om duurzaam ondernemen gaat.

Welke stappen heb jij al genomen om een duurzaam kantoor te verwezenlijken?