Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Drukwerk bestellen: hier moet je op letten

Drukwerk bestellen: hier moet je op letten

Geplaatst in: algemeen

Of je nu een grote poster bestelt voor aan de muur, of folders en roll-up banners voor een bedrijf. Je krijgt hoe dan ook te maken met allerlei aanleverspecificaties en opties. Drukwerk bestellen is zo makkelijk nog niet.

Bij het bestellen van drukwerk zijn er veel eisen waaraan je moet voldoen, denk aan de kwaliteit en eigenschappen van bestanden. Maar ook moet je tijdens het bestelproces kiezen voor verschillende opties, zoals de gewenste papierdikte, papiersoort of afwerking. Lastig als je nog nooit drukwerk hebt besteld, want hoe weet je nu welke keuzes de juiste zijn voor jouw drukwerk?

Aanleverspecificaties
Als het gaat om online drukwerk als flyers, banners of posters, dan maak je vaak een eigen ontwerp. Belangrijk is het dan om bij het ontwerpen, meteen met de juiste instellingen te beginnen. Denk aan de juiste afmetingen, het bestandstype en het kleurmodel. Controleer bij jouw drukkerij wat de eisen zijn en stel het bestand hierop in. Zo is het vaak een eis dat je bestanden aanlevert die zijn opgemaakt in kleurmodel CMYK: dit is fullcolour geschikt voor drukwerk, de letters staan voor de inktkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Staat het bestand per ongeluk ingesteld op RGB, dan kan het zijn dat de kleuren eenmaal gedrukt flets overkomen. Wat betreft de afmetingen van het bestand, is het handig om direct rekening te houden met snijlijnen. Meestal stel je de snijlijnen in op 60 pixels. Alles wat zich in deze ruimten bevindt, wordt weggesneden. Denk de snijlijnen dus weg als je aan het ontwerpen bent en zorgt dat teksten niet te dicht bij de snijlijnen zijn geplaatst. En maak je gebruik van afbeeldingen of foto’s, gebruik dan een zo hoog mogelijke resolutie voor het beste resultaat.

Papiersoorten en coatings
De dikte van papier wordt aangeduid met grammen. Hoe meer grammen, hoe steviger het papier en hoe meer kwaliteit het drukwerk uitstraalt. Toch is dikker papier niet altijd beter, het binnenwerk van brochures en programmaboekjes moet natuurlijk praktisch zijn en is om deze reden vaak niet zwaarder dan 80 gram. Naast de keuze voor het aantal grammen, is de structuur van papier belangrijk. De structuur heeft een groot aandeel in de uitstraling van het drukwerk. Zo kan karton met een grove structuur een natuurlijkere uitstraling hebben dan glad papier. Naast deze opties, zijn er verschillende papiercoatings. Zo is er silk coating, of mc: machine coated. Deze laatste geeft gesloten oppervlaktes een mooie matte uitstraling.

Eindeloze mogelijkheden voor een perfect resultaat
De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat voor jouw drukwerk de beste keuze is, hangt dus helemaal af van wat je ermee wilt bereiken en uitstralen. Als je hier een goed beeld van hebt, dan is het bestellen van drukwerk al een stuk makkelijker. Ben je nog altijd onzeker over of je wel een goed resultaat krijgt, dan is het slim om een kwaliteitscontrole en een proefdruk aan te vragen. Dankzij een kwaliteitscontrole weet je zeker of jouw aangeleverde bestand van voldoende kwaliteit is, en krijg je dankzij een proefdruk een voorbeeldexemplaar toegestuurd. Controleer wel altijd even of hier kosten aan zijn verbonden. Hoe dan ook, is dit de allerbeste methode om zeker te zijn van drukwerk waar jij tevreden mee bent. Als je dan ook nog rekening houdt met de levertijd van drukwerk, dan heb je het perfecte drukwerk óók nog eens op tijd in huis.