Home » Ondernemersnieuws » financiën » Drie tips voor het aanvragen van een zakelijke lening

Drie tips voor het aanvragen van een zakelijke lening

Geplaatst in: financiën

Heb je een nieuw voertuig of een nieuwe machine nodig? Of wil je investeren in uitbreiding van jouw bedrijfspand, een nieuw pand of een overname? Dan heb je hier vaak flink wat geld voor nodig. Er zijn ondernemers die dergelijke uitgaven financieren met behulp van hun eigen vermogen. Helaas heeft lang niet ieder bedrijf deze mogelijkheid. Geldt dit ook voor jou? Schuif een investering dan niet op de lange baan, maar vraag een zakelijke lening aan. Zo’n lening voor jouw bedrijf is namelijk uitermate geschikt voor langlopende investeringen. Om te voorkomen dat je verkeerde keuzes maakt, zetten we hier drie tips voor het aanvragen van een zakelijke lening op een rijtje.

  1. Bereken hoeveel geld je nodig hebt
    Hoeveel geld je kunt lenen, hangt af van het bestedingsdoel. Wil je geld lenen om een nieuwe machine of nieuwe voertuigen aan te kunnen schaffen? Dan kun je tot wel 1 miljoen euro lenen. Als je niet precies weet hoeveel je nodig hebt, zet je mogelijk hoog in. Dit is een optie, maar besef je wel dat jouw zakelijke lening hierdoor duurder wordt. Bij een zakelijke lening betaal je namelijk altijd rente over het gehele bedrag, ook over geld dat je niet gebruikt.

    Om te voorkomen dat je onnodige kosten maakt voor een zakelijke lening, raden wij jou aan eerst te bepalen hoeveel geld je nodig hebt. Zoek bijvoorbeeld uit wat de prijs van een nieuwe machine is. Overweeg eventueel ook om een deel van de aankoopprijs te financieren met eigen vermogen. Je leent in dat geval minder geld, waardoor jouw zakelijke lening goedkoper wordt.

  2. Kijk goed naar de voorwaarden
    De meeste ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke financiering, kijken uitsluitend naar het bedrag dat zij kunnen lenen. Toch raden wij je aan om je niet alleen maar op het bedrag te focussen. Nee, kijk ook goed naar de voorwaarden die verbonden zijn aan de lening. Zoek bijvoorbeeld uit binnen hoeveel jaar je de lening terug moet betalen. De maximale looptijd van een zakelijke lening is vijf jaar, maar mogelijk hanteert de geldvestrekker die jij gevonden hebt wel een kortere looptijd. Een kortere looptijd betekent dat je minder tijd hebt om het geleende geld terug te betalen en dat resulteert in hogere maandlasten.Naast de looptijd raden wij jou aan om ook goed naar de rente te kijken.

    Er zijn ondernemers die denken dat er voor zakelijk financieren altijd dezelfde rente geldt, maar dat is niet het geval. Zo kan de ene geldverstrekker een (veel) hogere rente hanteren dan de ander geldverstrekker. Hoe hoger de rente die over een zakelijke lening geheven wordt, des te duurder de lening wordt. Bij deze financiering betaal je immers rente over het gehele bedrag. Met een hoog rentepercentage kan jouw lening fors duurder uitvallen dan met een lage rente.

  3. Vergelijk aanbieders met elkaar
    Voor een zakelijke lening kun je vandaag de dag aankloppen bij verschillende partijen. Je kunt je onder meer tot een bank richten, maar ook tot een online geldverstrekker. Er zijn ondernemers die een zakelijke lening afsluiten bij de eerste de beste aanbieder die zij tegenkomen. Dit raden wij jou niet aan. Waarom niet? Omdat de kans klein is dat het om de beste zakelijke lening gaat. In dat geval betaal je mogelijk onnodig veel voor de lening. Daarom doe je er goed aan verschillende aanbieders van zakelijke leningen met elkaar te vergelijken. Zo slaag je er ongetwijfeld in om de beste zakelijke lening te vinden.