Home » Ondernemersnieuws » verzekeringen » Drie geldbesparende tips voor de zorgverzekering

Drie geldbesparende tips voor de zorgverzekering

Geplaatst in: algemeen, verzekeringen

Een zorgverzekering is verplicht voor alle Nederlandse inwoners of mensen die in Nederland werken. Voor sommige mensen is de zorgverzekering een grote uitgave. Ben jij op zoek naar manieren om te besparen op jouw zorgverzekering? Lees dan deze blog snel verder.

1.  Eigen risico verhogen

Wist je dat je ieder jaar je eigen risico mag verhogen? In 2023 is het eigen risico in Nederland minimaal €385 en deze mag je verhogen naar €858. Het verhogen van je eigen risico lijkt in eerste instantie geen kostenbesparende maatregel. Maar dat is het wel! Veel zorgverzekeraars belonen een hoger eigen risico met een lagere premie. Zo kun je wel een tot twee procent besparen per maand. Op jaarbasis bespaar je zo veel geld. Wil je nog meer besparen? Dan kun je het beste je zorgverzekering in één keer afbetalen. Dit levert je nog meer korting op bij de meeste zorgverzekeraars.

Hoewel een hoog eigen risico geld oplevert, is dit niet voor iedereen aan te raden. Wij raden dit alleen aan als je weinig tot geen gebruik maakt van de zorg in Nederland. En als je ook verwacht om weinig zorg nodig te hebben in 2023. Voor alle basiszorg wordt namelijk eerst het eigen risico gebruikt, daarna betaald de zorgverzekeraar pas. Denk dus goed na voordat je je eigen risico verhoogt.

2.  Slim aanvullende zorg kiezen

Veel mensen nemen aanvullende zorg af bij dezelfde zorgverzekeraar als waar ze hun basisverzekering hebben. Dit hoeft echter helemaal niet! Je mag aanvullende zorg aanvragen bij iedere zorgverzekeraar die jij wilt. Of je daar al je basisverzekering hebt, maakt hiervoor helemaal niet uit. Dit betekent dat je veel meer ruimte hebt om rond te kijken en de meest voordelige aanvullende verzekering te kiezen.

Het is hierbij wel belangrijk om te noemen dat de verzekering niet verplicht is om je aan te nemen voor een aanvullende verzekering. Ze kunnen hier specifieke eisen aan stellen en je kunt afgewezen worden. Houd hier dus rekening mee.

3.  Geen aanvullende tandzorg of brilverzekering

Aanvullende tandzorg of een aanvullende brilverzekering zijn een van de populairste aanvullende verzekeringen in Nederland. Je moet je echter afvragen of je deze verzekering wel nodig hebt. Als jij alleen gebruik maakt van een jaarlijks tandartsbezoek en verder geen tandzorg nodig hebt, is het voordeliger om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Hetzelfde geldt voor een brilverzekering. Maandelijks een bedrag opzij zetten voor lenzen of een bril is voordeliger dan de maandelijkse premie van een aanvullende brilverzekering.

Bonustip

Wil jij extra besparen op de zorgverzekering premie? Zorg er dan voor dat je ieder jaar gebruik maakt van het recht om over te stappen. Je zorgverzekering mag ieder jaar zijn voorwaarden en premies wijzigen waardoor de zorg verandert. De kans is dan ook groot dat een andere zorgverzekeraar beter bij jouw zorgbehoefte aansluit en ook nog eens goedkoper is. Stap daarom ieder jaar over.