Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Dit zijn de 13 oudste familiebedrijven

Dit zijn de 13 oudste familiebedrijven

Geplaatst in: algemeen

Familiebedrijven, die moeten ons land redden, hoor je met name in tijden van crisis. Maar die zijn er niet zo gek veel. Althans geen familiebedrijven die minimaal drie generaties bestaan en nog zelfstandig zijn (dat u samen met uw partner werkt en uw zoontje de folders laat bezorgen rekenen we dus niet mee, daar moet u nog even een paar eeuwen voor doorwerken). De accountants van Baker Tilly Berk en Nyenrode Business Universiteit hebben een Top 13 van oudste familiebedrijven in Nederland samengesteld: de fundamenten van onze economie!

Interessante wijzigingen
Met een  gemiddelde ‘leeftijd’ van 350 jaar verwacht je niet dat een lijst met de oudste familiebedrijven van Nederland erg dynamisch is. Toch zijn er interessante wijzigingen. Zo komen Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond, opgericht in 1650, en Hotel Wesseling, opgericht in 1662, ‘nieuw’ binnen. Verder is Bijkerk, de voormalige nummer drie, verkocht aan een externe partij.

Top 13 Oudste familiebedrijven (bron: Baker Tilly Berk/Nyenrode Business Universiteit)

Sinds   Familiebedrijf   Plaats
1545 Touwfabriek G. van der Lee Oudewater
1640 Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek Makkum
1650 Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond Stavenisse
1652 KnaapenGroep Son
1660 Klokkengieterij Petit & Fritsen Aarle-Rixtel
1662 Van Eeghen Groep Amsterdam
1662 Hotel Wesseling Dwingeloo
1680 Bavaria Lieshout
1691 Nolet Jeneverstokerij-Distilleerderij Schiedam
1695 De Kuyper Schiedam
1696 C. de Koning Tilly Haarlem
1700 Vergeest Metaalbewerking Druten
1703 Joh. Enschedé Haarlem

Hotel Wesseling in Dwingeloo en Aannemer Roozemond in Stavenisse ‘nieuw’ in de Top 13 oudste familiebedrijven in Nederland

Elfde generatie aan het roer
Voor het aannemers- en timmerbedrijf Roozemond uit Stavenisse in Zeeland wordt door de Kamer van Koophandel 1650 aangehouden als jaar van oprichting. Het bedrijf is uitgegroeid van een dorpstimmerman naar een volwaardig bedrijf in diverse (ver)bouwwerkzaamheden opererend vanaf Tholen. Leendert Roozemond jr., uit de elfde generatie,  is zich al volop aan het voorbereiden op de opvolging. Zijn vader Leen Roozemond voert op dit moment nog de scepter. Roozemond is hiermee het oudste familiebedrijf van Zeeland.

Oudste familiebedijf van Drenthe
Recent onderzoek van het Drents Archief toont aan dat inmiddels de tiende generatie bij het in 1662 opgerichte familiebedrijf Hotel Wesseling uit Dwingeloo de leiding heeft. In dat jaar verkocht de oprichter “7 vaene bier” vanuit de eigen brouwerij. Het bedrijf is in de 18e eeuw uitgegroeid naar een herberg-café-brouwerij. In 1990 heeft Annemarie Wesseling eerst samen met haar broer en vervolgens samen met haar echtgenoot het familiebedrijf overgenomen. Hotel Wesseling is hiermee het oudste familiebedrijf in Drenthe en het oudste familiehotel in Nederland.

Oudste familiebedrijf van Nederland ongewijzigd
Het oudste familiebedrijf van Nederland blijft Touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater. Opgericht in 1545 houdt het familiebedrijf zich al generaties bezig met de productie van touw. Momenteel heeft de 13e generatie het bedrijf in eigendom. Zij zijn als aandeelhouder en commissaris bij het bedrijf betrokken. Bekijk het NOS-fragment over Touwfabriek G. van der Lee en een interview met onze hoogleraar familiebedrijven Roberto Flören.

Uit overzicht door verkoop
Op 1 maart 2012 is aannemings- en installatiebedrijf Bijkerk, het voormalig oudste familiebedrijf van Zeeland, verkocht aan een niet-familielid. Na tien generaties moet het bedrijf uit Burgh-Haamstede dan ook de lijst met oudste familiebedrijven verlaten. Familiebedrijven moeten namelijk binnen de familie van de oprichter zijn overgedragen. Dit betekent bijvoorbeeld overdracht van vader op zoon, maar ook aangetrouwde familieleden kunnen als opvolger fungeren. Als eis wordt wel gesteld, dat de desbetreffende onderneming sinds de oprichting nog steeds onafgebroken in handen van dezelfde familie is en door de eeuwen heen ook altijd actief is gebleven.

Oproep: familiebedrijven meld u aan!
Onderzoek naar de historie van familiebedrijven blijft lastig. Onderzoekers zijn aangewezen op hetgeen via gemeenten, kerkelijke registers en andere officiële bronnen aan verifieerbare documentatie beschikbaar is. Om die reden roepen Baker Tilly Berk en de Nyenrode Business Universiteit Nyenrode familiebedrijven dan ook op, om zich aan hen bekend te maken, als zij van mening zijn dat de lijst van oudste familiebedrijven van Nederland zonder hun familiebedrijf niet compleet zou zijn.