Zonnepanelen worden steeds populairder zowel voor de particulieren als voor de zakelijke ondernemer. Nu zijn de zonnepanelen een duurzame keuze maar het is ook een hele interessante investeringsoptie. Het rendement is natuurlijk best wel groot.
Het voordeel om zonnepanelen zakelijk aan te schaffen
Door energie op te wekken kan dit heel gunstig uitpakken voor je bedrijf-portemonnee. Nu zijn de zonnepanelen ook milieuvriendelijk en duurzaam. Ondernemers worden gestimuleerd om te investeren in zonnepanelen door verschillende regelingen en subsidies bij de overheid. Daardoor hoef je als ondernemer maar een klein deel van de investering te betalen van de zonnepanelen-prijs.
Zakelijke zonnepanelen en wat moet je weten
Vroeger werd de energie ingekocht bij een energieleverancier. Tegenwoordig kunnen we energie opwekken met zonnepanelen. Dit is duurzaam, milieuvriendelijk en leveren ook de zonnepanelen prijs op. Er zijn heel erg veel bedrijven die niet weten dat de aanschafkosten van zonnepanelen een heel eind gezakt zijn. Daarnaast heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie voor bedrijven. Wanneer jij je afvraagt hoe dat werkt dan kan die vraag eenvoudig beantwoord worden. Je wekt elke maand stroom op met de zonnepanelen die je aangeschaft hebt. Je hoeft de energie niet meer in te kopen bij de energieleverancier. Heb je meer stroom opgewekt dan dat je gebruikt, kan dit naar de energieleverancier. Je kunt iedere maand een leuke subsidie krijgen van de overheid. Hier ben je zeker van voor de volgende vijftien jaar.
Je bedrijfspand verduurzamen
Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met je bedrijf dak. Zo kun je beslissen om zonnepanelen te kopen en de installatie ervan zelf doen. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te leasen of je bedrijf dak te verhuren.
Het is belangrijk om te verduurzamen. Ook de overheid is het daarover eens. Het is wel zo dat je bedrijfspand een energielabel C moet hebben. Verduurzamen kost ook veel geld daarom is het verhuren van je dak ook een serieuze optie. Wanneer je het dak verhuurd worden er zonnepanelen op gelegd door de energieleverancier die de volledige installatie betalen. Het voordeel voor je bedrijfspand is dat je een duurzaam pand hebt en dat je een zonnepanelen prijs krijgt voor een ruimte die jij niet gebruikte.
Zakelijke zonnepanelen financieren
Je kunt zonnepanelen financieren voor je onderneming door een aantal punten. Deze punten zijn de volgende:
Financiering via eigen vermogen: voor een klein zonne-energieproject kan dit vaak bekostigd worden door de eigen onderneming en levert het ook nog wat op om overtollig kapitaal veilig te stellen en vastrentend te investeren. Dit levert vier tot acht procent rendement per jaar op.
Financiering op extern kapitaal: je kunt de financiering voor een zonne-energieproject voor je onderneming ook aanschaffen door middel van een lening bij de bank of via uitgiftes van obligaties. Hier worden wel zekerheden voor gevraagd worden in bijvoorbeeld de vorm van verpanding.
Projectfinanciering: wanneer er een projectfinanciering wordt gekozen, heeft dit als doel om de zonnepanelen in eigen beheer te hebben. Deze projectfinanciering wordt dan met een mix gefinancierd van obligaties, fondsfinanciering, eigen vermogen en bankfinanciering.