Home » Ondernemersnieuws » overheid » Dit moet je weten over de nieuwe AVG

Dit moet je weten over de nieuwe AVG

Geplaatst in: ICT, overheid

Ondernemers moeten op 25 mei 2018 klaar zijn voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ja, ook bedrijven die net gestart zijn en ja, ook eenmanszaken. Niet voldoen aan deze nieuwe privacywetgeving kan een fikse boete opleveren met sancties tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde omzet. En denk niet dat je als zzp’er of als kleinbedrijf daar niets mee van doen hebt. Je krijgt er al mee te maken door het uitsturen van een factuur of een nieuwsbrief. Gebruik je formulieren op je website, of heb je een webwinkel, dan is het extra opletten.

De AVG (internationaal wordt gesproken over GDPR, maar we hebben het over precies hetzelfde) is een Europese wet die ervoor moet zorgen dat de privacy van burgers beter beschermd wordt. De wet gaat over burgers, over personen dus en niet over bedrijven. Maar let op: een zzp’er waarvan je gegevens opslaat is ook een persoon! Die hele AVG is een lang en uiteindelijk ook ingewikkeld document. Vandaar dat organisaties al twee jaar voorbereidingstijd is gegund. Maar zoals dat zo vaak gaat: pas nu de 25e mei nadert, wordt er actie ondernomen.

De kern van de AVG is dat je als bedrijf:

  • alleen maar gegevens vergaart, verwerkt en bewaart die noodzakelijk zijn voor je dienst of product
  • nadrukkelijk en bewijsbaar toestemming hebt gekregen
  • zorgt voor een goede bescherming van de gegevens die je beheert
  • personen/consumenten kunt aantonen welke gegevens je hebt bewaard
  • alles duidelijk communiceert en de consument wijst op het recht op aanpassing of verwijdering van gegevens

Dit is -we zeggen het er maar nadrukkelijk bij- een simpele weergave. Veel uitgebreidere informatie vind je bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Een goede start om te kijken of jouw bedrijfsvoering voldoet aan de eisen die in de AVG worden gesteld, is onderstaande pdf. Die komt van de AP en als je er op klikt ga je dan ook naar hun website.