Is het altijd jouw droom geweest om een boerderij te hebben? Wil je ook dieren houden op je boerderij en hier je werk van maken? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tips voor als je aan de slag wilt gaan als melkveehouder.
Zorg voor voldoende fosfaatrechten
Als melkveehouder heb je een fosfaatrecht nodig. Dit recht bepaalt hoeveel fosfaatuitstoot je mag produceren. Met een fosfaatrecht mag je 1 kg fosfaat produceren. Per 1 kg fosfaat produceert een koe gemiddeld tussen de 135 en 180 kg melk. Hoe meer fosfaatrechten je hebt, hoe meer fosfaatuitstoot je mag produceren. Slechts een koe produceert gemiddeld 39 kg fosfaat per jaar. Zorg ervoor dat je genoeg fosfaatrechten hebt voor het aantal koeien die je wilt houden. Melkveehouders die een overschot hebben aan fosfaatrechten mogen hun fosfaat rechten verkopen. Als een fosfaatrecht wordt verkocht moet de overheid altijd geïnformeerd worden. De rechten mogen bij verkoop pas het volgende kalenderjaar worden gebruikt door de nieuwe eigenaar. Als nieuwe melkveehouder krijg je standaard een bepaald aantal fosfaatrechten toegekend. Als dit te weinig is kun je meer fosfaat rechten kopen.
Neem een melkveehouderij over
Je kunt zelf een melkveehouderij starten vanaf het begin. Veel simpeler is om een melkveehouderij over te nemen. De kans is klein dat je genoeg geld hebt om in een keer een melkveehouderij over te nemen. Daarom heb je een lening nodig. Je kunt geld lenen van je familie of van de bank. Houd er rekening mee dat je hedendaags niet meer veel geld kunt lenen van je ouders zonder dat je hier belasting over moet betalen.Als je een lening wilt van een bank moet je een goed ondernemingsplan hebben. Hierin zet je onder andere je marketingstrategieën. Ook als je geld van familie leent is het slim om een ondernemingsplan op te stellen. Dit dwingt je om goed na te denken hoe je je bedrijf wilt aanpakken.
Denk goed na over je keuze
Beginnen als melkveehouder is niet zomaar iets. Heb je nog helemaal of weinig ervaring hiermee? Dan is het verstandig om eerst een tijdje mee te helpen bij een melkveehouderij. Zo krijg je het vak goed onder de knie. Ook zul je dan ervaren hoe het leven is als melkveehouder. Dit kan je niet vergelijken met een normale fulltime baan. Het werk als melkveehouder gaat de hele week door. De dagen zijn lang en je hebt weinig vrije tijd. Houd hier rekening mee als je de beslissing maakt.
Houd er ook rekening mee dat steeds minder mensen melk drinken. Hierdoor kan het zijn dat er in de toekomst minder markt is in de verkoop van melk. Door naast je melkveehouderij ook andere inkomsten te genereren voorkom je dat je in de toekomst failliet gaat.