Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Dit is waarom de muziekindustrie dol is op NFT’s

Dit is waarom de muziekindustrie dol is op NFT’s

Geplaatst in: algemeen

NFT’s zijn inmiddels steeds meer bekend bij het gewone publiek. Dat kan ook bijna niet anders. We horen er ook steeds meer over. We lezen erover in kranten en er zijn soms zelfs stukken over te zien op de nationale televisie of via andere mediakanalen. Het is dan ook niet zo vreemd dat de interesse voor NFT’s toeneemt. Tegelijkertijd ook de onwetendheid en de misvattingen. Toch hebben NFT’s de afgelopen jaren ook heel veel goeds gebracht. Met name voor artiesten in de muziekindustrie. Een non fungible token kan voor hen misschien wel eens de redding zijn. In dit artikel lees je waarom.

Hoge kosten door centrale organisaties

Het is voor startende artiesten erg lastig om de kop boven water te houden in de muziekindustrie. Dat is ook helemaal niet zo vreemd. Ze moeten op de eerste plaats al hun uiterste best doen om überhaupt geld binnen te slepen. Vervolgens wordt veel van die inkomsten ook nog eens afgestaan aan derde partijen. Allemaal centrale organisaties die met gemak geld binnenslepen over de hoofden van hun eigen artiesten.

NFT’s werken zonder de tussenkomst van centrale organisaties. Dit stelt artiesten in staat om geheel zelf unieke muziekstukken de wereld in te gooien en al het geld in eigen zak te houden. Geen tussenkomst of kosten van derde partijen, maar geheel zelf aan de toekomst bouwen.

Wat is een NFT?

Om te begrijpen wat een NFT kan betekenen voor de muziekindustrie, is het eerst belangrijk dat je begrijpt wat dit precies is. Nog lang niet iedereen is namelijk bekend met deze term. NFT staat voor Non Fungible Token. Oftewel een uniek document. Deze wordt vastgelegd op de blockchain. Een NFT kan werkelijk van alles zijn. Van een simpele zelfbedachte emoticon tot digitale kunst. Er zijn zelfs regelmatig unieke twitterberichten van bekende personen verkocht. Soms zelfs tegen zeer hoge prijzen.

Soorten NFT’s in de muziekindustrie

NFT’s kunnen dus ook een grote rol spelen in de muziekindustrie. Het grootste voordeel voor de artiest is toch wel dat ze op deze manier zelf geld binnen kunnen slepen, zonder dat dit hoeft te worden afgestaan aan derde partijen. Een NFT kan heel veel verschillende gezichten hebben. Zo ook in de muziekindustrie. Wel is het belangrijk voor de artiest om te beseffen dat hij tijdens de verkoop het eigendomscertificaat geheel in handen van de koper legt. Dit betekent dat je alle rechten over het stuk zelf verliest.

Bij een NFT in de muziekindustrie kun je denken aan illustraties van het album, merchandise, maar ook unieke songteksten die nooit gepubliceerd zijn voor het grote publiek. Dat laatste kan heel veel opleveren. Zeker bij bekende artiesten. Stel je voor dat de familie Jackson nog een zelfgeschreven nummer van Michael heeft liggen en deze als NFT verkoopt. In dat geval komen de eigendomsrechten volledig in handen van de koper terecht. Je kan je vast wel voorstellen dat dit grof geld kan opleveren.