Home » Ondernemersnieuws » webwinkel » Dit doet een Payment Service Provider voor jouw bedrijf

Dit doet een Payment Service Provider voor jouw bedrijf

Geplaatst in: webwinkel

Een belangrijke drijfveer voor consumenten om meer online aankopen te doen, is om zo het fysieke ongemak te kunnen vermijden. In de wereld waarin we nu leven is het belangrijk om naast een stenen winkel, ook een online winkel te runnen. Maar hoe zorg je dat er online betaald wordt? Die verantwoordelijkheid leggen winkels bij een Payment Service Provider (PSP) neer. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over.

Wat is een betalingsdienstaanbieder?

Een betalingsdienstaanbieder, ook wel Payment Service Provider of betaalprovider, is een bedrijf dat de koppeling maakt tussen een website betaalpagina en de betaalgegevens van de consument, of dat nu een bank is of een creditcardmaatschappij. Een PSP draagt onder meer zorg voor de verwerking van transacties via credit- en debetkaarten, overboekingen via IBAN, mobiele betalingen via bijvoorbeeld Apple Pay en PayPal en -niet te missen- voor iDEAL aanvragen. Naast dat een PSP veel technische aspecten van de verwerking van de betalingen afhandelen, bieden ze ook klantenondersteuning bij de keuze voor betaalmethoden en advies bij betalingen bij verdienmodellen zoals subscriptions. Door samen te werken met een betalingsdienstaanbieder kunnen bedrijven hun betalingsverwerkingen, van betaalverzoek tot refund, uitbesteden, waardoor ze meer tijd kunnen vrijmaken om zich op andere aspecten van hun bedrijf te concentreren.

De voordelen van een PSP

Wanneer je je eigen webwinkel runt, dan zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je niet alleen je inventaris bijhouden, maar ook de financiën beheren en natuurlijk de klantenservice afhandelen. Ook moet je verschillende betaalopties aanbieden op je betaalpagina passend bij de je doelgroep, zoals bijvoorbeeld bancontact aanvragen voor je Belgische website bezoekers. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, een betalingsdienstaanbieder kan helpen. Een PSP kan toegang bieden tot een breed scala aan betaalmethoden, je kunt deze flexibel aan of uitzetten zonder vast te zitten aan losse contracten. Ook zie je alle betalingen in één overzicht terug.

Wat betaal je voor een iDEAL-transactie?

Een Payment Service Provider neemt je veel kosten en werk uit handen. Je betaalt hiervoor een percentage per geslaagde transactie. Soms is dat een vast klein bedrag, zoals bij een iDEAL-betaling. Andere keren betaal je wat extra kosten over het totaalbedrag, zoals bij creditcardbetalingen en PayPal-transacties. In deze extra kosten zitten ook extra service inbegrepen, voor de consument en voor winkelier. Services zoals een betaal- en leveringsgarantie, voorschieten bij betalingsuitstel en een groot internationaal bereik.  Ga dus in gesprek met een betaaldienstverlener om tot een klantvriendelijk betaalpagina, checkout en strategie te komen. Want een fijne betaalervaring scheelt de helft!