Gehoorschade wordt vaak geassocieerd met ouderdom, maar in werkelijkheid kan iedereen gehoorschade oplopen, wat je leeftijd ook is. Zelfs bij jongeren is het een veelvoorkomend probleem. Eén op de vier jongeren heeft er namelijk last van. Benieuwd wanneer je aan de bel moet trekken? We zetten de tekenen van gehoorschade op een rij:
Gehoorschade
Geluid kan waargenomen worden door middel van de trilhaartjes die in je binnenoor zitten. Maar wanneer deze beschadigen door blootstelling aan langdurig hard geluid kan geluid minder goed of zelfs amper nog waargenomen worden. Het is belangrijk om beschadiging zo veel mogelijk te voorkomen, want trilharen kunnen zichzelf nooit meer herstellen, waardoor gehoorschade dus helaas ook blijvend is.
Buiten blootstelling aan harde muziek kan gehoorschade ook ontstaan door ziekte en medicijngebruik of ouderdom. Dit laatste geval is helaas niet te voorkomen, omdat je oren en hersenen het moeilijker gaan vinden om geluiden te verwerken. Gelukkig bestaan hier wel hoortoestellen in alle soorten voor, om het gehoor grotendeels terug te brengen of te versterken.
Tekenen van gehoorschade
Gehoorschade kun je onder andere herkennen aan de volgende symptomen:
- Oorsuizen of een piep in je oor (ook wel ‘tinnitus’ genoemd).
- Moeite hebben om een gesprek te volgen in combinatie met geroezemoes.
- Wanneer je merkt dat je de tv/radio/telefoon steeds harder moet zetten om het te kunnen verstaan of volgen. Probeer te onthouden op welke volumestand je bijvoorbeeld tv kijkt en probeer zo na te gaan of je het geluid op den duur steeds harder moet zetten of niet.
Vermoed je dat je zelf gehoorschade hebt, maar weet je het niet zeker? Dan kun je natuurlijk altijd vrijblijvend een gehoortest doen bij een audicien. Liever iets laagdrempeliger de test uitvoeren? Dan kun je ook gemakkelijk een gehoortest online doen om hierachter te komen.
Beter voorkomen dan niet genezen
Toch kunnen we het niet vaak genoeg zeggen, wat er ook uit de gehoortest komt, óók als je gehoor nog nagenoeg perfect is: doe er alles aan om gehoorschade door blootstelling aan hard geluid in ieder geval zo veel mogelijk te voorkomen. Want gehoorschade is nou eenmaal niet te genezen. Hoe je het voorkomt? Door een volumebegrenzer in te stellen wanneer je muziek afspeelt, door áltijd gehoorbescherming te dragen bij concerten en in discotheken én door gehoorbescherming te dragen als je met luidruchtige apparatuur werkt.