Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Detachering: de ins en outs

Detachering: de ins en outs

Geplaatst in: personeelszaken

flex-werkerBij het detacheren neem je als werkgever zijnde werknemers in dienst van een derde partij. Hierbij kan je denken aan een uitzendbureau of een detacheringsbureau. Hierbij heb je de werknemer wel in dienst, maar kan het bureau als formele werkgever gezien worden. De werkgeversrisico’s zijn dan ook niet voor jezelf, maar komen op conto van het bureau. Brunel Nederland legt uit waarom veel bedrijven kiezen voor detachering.

Detacheringspersoneel draagt werkgeversrisico

Als werkgever zijn de kosten voor het detacheren van een werknemer wel hoger dan bij een uitzendovereenkomst. Dit heeft alles te maken met het werkgeversrisico dat het detacheringspersoneel draagt. Hier zit namelijk de verplichting bij van het doorbetalen van loon bij ontslag en ziekte. Een uitzendkracht inhuren is in principe goedkoper, gezien deze niet worden doorbetaald bij ziekte omdat ze dan niet aan het werk zijn. De specialisatie en ervaring van de gedetacheerde werknemers bepaalt uiteindelijk het uurtarief.

Detacheringspersoneel beschikt vaak over de benodigde kennis en ervaring

Een van de voordelen van het detacheren van personeel is, is dat jezelf kan bepalen wat voor vlees je in de kuip haalt. Het detacheringsbureau zal geïnteresseerde werknemers aanbieden, waarmee je als werkgever zijnde een gesprek zal hebben om te kijken of deze persoon geschikt is. Over het algemeen is het, het geval dat de meeste sollicitanten over veel ervaring beschikken die is opgedaan bij voorgaande bedrijven. De benodigde kennis en ervaring is meestal dan ook wel aanwezig.

Inschakelen van detacheringspersoneel biedt veel voordelen

Ondanks dat je als werkgever niet verantwoordelijk bent voor de medewerker op de werkvloer kan het wel een aantal mooie voordelen bieden. Je kan immers kiezen voor personeel dat een hoge opleiding heeft genoten en personeel dat beschikt over voldoende kennis en ervaring. Als het bedrijf een mindere periode heeft dan hoef je deze werknemers ook niet te ontslaan en kan dat in de kosten schelen. Voor het bedrijf zelf kan het vernieuwend werken, gezien mensen van buitenaf voor een frisse wind kunnen zorgen en de nodige ideeën mee kunnen brengen. Dit kan leiden tot de nodige inspiratie en veranderingen binnen het bedrijf.

Regelingen gebeuren altijd in overleg

In veel gevallen is de gedetacheerde volledig in dienst bij het detacheringsbureau. Je kan er wel voor kiezen om de gedetacheerde een arbeidscontract aan te bieden, maar vaak is het beter om dit niet te doen. Wanneer de gedetacheerde volledig in dienst is bij het bureau, dan heeft hij of zij zekerheid, terwijl wanneer het minder bij jou gaat je aan het contract vastzit wat geld kan kosten. Bij bepaalde regelingen heb je wel altijd met twee partijen te maken. Immers als de gedetacheerde vakantie wil opnemen dan zal dat overlegd moeten worden met zowel het bureau als met jou als ondernemer. Op de werkvloer zelf ben je wel verantwoordelijk voor de gedetacheerde, maar groot voordeel is dat het werkgeversrisico is uitbesteed.

Het detacheren van personeel kan zeker lonen

Het detacheren van personeel biedt dus zeker een aantal goede voordelen voor de werkgever. Het is namelijk fijn om over hoog opgeleid personeel te beschikken dat ook nog eens de ervaring heeft. Hierdoor kunnen klussen sneller en efficiënter geklaard worden. Het is dan ook niet zo gek dat het detacheren veelal voorkomt in de technische en financiële wereld.