Thuiswerken is tegenwoordig een vaak gehoorde term, die hand in hand gaat met het zogenaamde ‘Nieuwe Werken’. Eigenlijk is thuiswerken niets meer en niets minder dat het flexibel maken van je werk naar plaats en tijd. Thuiswerken lijkt voor velen ideaal, maar helaas zijn er niet alleen maar voordelen aan dit fenomeen. Wat de voor- en nadelen zijn, lichten we verder toe in dit artikel.
De voordelen
Natuurlijk zitten er veel voordelen aan thuiswerken, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Hieronder de meest belangrijke voordelen:
- Aangezien er minder gereisd moet worden tussen werk en thuis, bespaar je niet alleen op reistijd, maar ook op reiskosten. De besparing op tijd en kosten is voor de werknemer een groot voordeel en het besparen op reiskosten kan ook voor werkgevers erg interessant zijn.
- Een thuiswerkplek kun je helemaal naar je eigen zin inrichten. Zorg ervoor dat je in ieder geval een aparte ruimte tot je beschikking hebt, aangezien het anders moeilijk wordt om werk en privé van elkaar te scheiden. Laat in deze ruimte je creativiteit helemaal de vrije loop gaan. En wanneer standaard kasten, bureaus en tafels niet passen, kun je altijd nog kiezen voor kasten op maat. Hierdoor passen ze altijd in de setting waarin jij ze voor ogen hebt.
- Wanneer je graag voor jezelf werkt, is de grote mate van zelfstandigheid ook een erg groot voordeel. Je kunt de tijd zo indelen, zoals het jou uitkomt. Ben je een ochtendmens? Maak daar dan gebruik van en begin lekker vroeg. Kom je pas wat later op gang? Houd daar met je tijdsindeling dan rekening mee. Een bijkomend voordeel bij deze zelfstandigheid is het rustig kunnen werken. Weinig afleiding van pratende of bellende mensen.
De nadelen
Naast voordelen zitten er aan elk fenomeen ook nadelen, zo ook aan thuiswerken.
- Waar de grote mate van zelfstandigheid door de één als voordeel ervaren wordt, kan dit voor de ander juist ook een nadeel zijn. Wanneer je op afstand werkt, ben je op een gegeven moment minder betrokken bij het bedrijf. Aan de ene kant komt dat natuurlijk ook omdat je minder contact met collega’s hebt en je op den duur ook een echte sparringspartner gaat missen. Om dan thuiswerken nog steeds als iets positiefs te kunnen zien, vereist veel zelfdiscipline van jou als werknemer, ook op het gebied van structuur en regelmaat.
- Voor de werkgever is het moeilijk om de werknemer te kunnen controleren. Je kunt op afstand namelijk nooit zien waar de werknemer nou daadwerkelijk mee bezig is geweest en wat hij of zij precies gedaan heeft.
- Wanneer je thuis werkt is het, ondanks dat je beschikt over een aparte werkruimte, toch moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Je bent al snel een wasje aan het draaien, een uitgebreide lunch aan het bereiden, je huisdier aan het verzorgen of met je partner en/of kinderen aan het socializen.
Weeg voor jezelf de voor- en nadelen met elkaar af om te bepalen of thuiswerken bij je past.
Is je kantoor aan huis ‘aftrekbaar’ voor de Belastingen?
Soms. Tja, da’s vervelend, maar het is niet altijd zo dat je kantoor aan huis goed is voor belastingaftrek. De belastingdienst heeft een hulpmiddel online waardoor je een inschatting kunt maken van je kansen. Ga naar de rekenhulp van de Belastingdienst.