Home » Ondernemersnieuws » financiën » De voor- en nadelen van het leasen van bedrijfsmiddelen

De voor- en nadelen van het leasen van bedrijfsmiddelen

Geplaatst in: financiën

Voor ondernemers is het niet altijd makkelijk om investeringen te doen. Zeker beginnende en kleine ondernemers houden noodgedwongen de hand op de knip. Nu is er een mogelijkheid om toch te investeren, zonder grote bedragen uit te geven. Door bedrijfsmiddelen te leasen kan je je bedrijf toch laten groeien. Dit heeft voor- en nadelen. In dit artikel ontdek je wat de plus- en minpunten van leasen zijn.

Voordeel: meer financiële mogelijkheden

De belangrijkste reden om te gaan leasen, is dat je financiële mogelijkheden groter worden. Stel dat je een nieuwe machine nodig hebt. Die geven ze vaak niet weg. Door te leasen, betaal je maandelijks een bedrag en hoef je geen grote uitgaven te doen. Of je geeft je geld aan andere zaken uit. Wat de beste keuze voor jou is, hoef je niet zelf te bedenken. Bedrijven zoals Econocom zijn prima partners om je te begeleiden bij het leasen van bedrijfsmiddelen.

Nadeel: je betaalt altijd meer dan bij aankoop

Lease is voordeliger als je naar de maandelijkse uitgaven kijkt. Maar als je alles bij elkaar optelt, is lease altijd duurder dan kopen. Dat is ook niet zo vreemd. Voor de verkoper (of de leasemaatschappij) moet het ook gunstig zijn om met jou een overeenkomst aan te gaan. Daarom is lease in alle gevallen duurder.

Voordeel: drempel is laag

Voor beginnende en kleine ondernemers is goed omgaan met geld een uitdaging. Buiten je bedrijf heb je namelijk ook nog je maandlasten, waardoor het best puzzelen kan zijn. Grote investeringen kan je er vaak niet bij hebben. Een voordeel van lease is dat de drempel over het algemeen laag is. Dit biedt uiteraard kansen en soms zijn de mogelijkheden groter dan je denkt. Het is dan ook slim om de opties te doorlopen met specialisten. Bedrijven zoals Econocom Nederland staan je graag bij.

Nadeel: verplichting op lange termijn

Bij lease zit je vaak vast aan een contract met een lange looptijd. 60 maanden, oftewel 5 jaar, is echt geen uitzondering. Tijdens de looptijd heb je financiële verplichtingen. Dat is vaak geen probleem, maar er kunnen ook periodes zijn waarin het wat minder goed gaat. Ook dan moet je aan je financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Voordeel: Vaste kosten

Lease is zoals gezegd niet goedkoper dan zelf een auto, machine of ander bedrijfsmiddel aanschaffen. Het is wel handig dat de kostenpost vast is. Je weet van tevoren hoeveel je maandelijks kwijt bent. Dat maakt het een stuk makkelijker om de juiste keuzes voor je bedrijf en je privéleven te maken. Prettig detail is dat lease fiscaal voordelig is.

Wordt het leasen of kopen?

Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van lease. Aan jou de taak om een keuze te maken. Lease is gunstig als je geen grote uitgaven wilt doen en de financiële middelen hebt om er maandelijks een extra kostenpost bij te hebben. De mogelijkheden zijn in elk geval groot.