Home » Ondernemersnieuws » algemeen » De voor- en nadelen van een inkjetprinter op kantoor

De voor- en nadelen van een inkjetprinter op kantoor

Geplaatst in: algemeen

Staat er op jouw kantoor nog geen printer en overweeg je om deze te kopen? Dan is het verstandig om je eerst te verdiepen in de plus- en minpunten van verschillende typen printers. Veel kleinere kantoren, designafdelingen of zelfstandig ondernemers komen al snel bij een inkjetprinter uit en daarbij zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo weet je waar je aan begint én of een inkjetprinter inderdaad de juiste printer voor jouw bedrijf is!

Voordelen van een inkjetprinter

Inkjetprinters hebben enkele eigenschappen die ze geschikt maken voor zakelijk gebruik:

  • Ze printen in zeer hoge resolutie

Inkjetprinters zijn de uitblinkers als het om afdrukkwaliteit gaat. Ze gebruiken gekleurde inkt om de kleuren van het papier af te laten spatten. Daarom zijn inkjetprinters onder andere ideaal om afbeeldingen, logo’s en brochures te printen. Als je vaak representatieve verslagen of documenten print in jouw onderneming, komt een inkjetprinter dus goed van pas.

  • Ze zijn betaalbaar

Een simpele inkjetprinter haal je al voor zo’n 80 euro in huis en deze voldoet prima voor zo’n 2000 zakelijke prints per maand. Die lage aanschafprijs is wel zo fijn als je toch niet van plan bent hele boekwerken te gaan printen! Uiteraard kun je het zelf zo gek maken als je wilt; er zijn ook inkjetprinters die kunnen kopiëren en scannen, of die met extra kleurencartridges werken voor prachtige fotokwaliteit. Hoe meer eigenschappen, hoe duurder de printer uiteraard wordt.

  • Ze zijn compact

Ook prettig voor (letterlijk) kleine bedrijven: inkjetprinters nemen niet zoveel plek in beslag. Je zet ze eenvoudig op of in een kastje en hoeft er niet al te veel kantoorruimte voor op te offeren.

Nadelen van een inkjetprinter

  • Ze zijn te traag voor grote hoeveelheden prints

Kwaliteit boven kwantiteit gaat ook hier op: een inkjetprinter levert de mooiste, scherpste kleuren, maar dit gaat wel ten koste van de afdruksnelheid. Dit is dus niet het type printer waarmee je stapels tekstdocumenten gaat printen, want dan moet je veel geduld hebben! Bovendien gaat de inkt dan ook heel snel op.

  • De inkt moet regelmatig vervangen worden

Wie print, maakt inkt op – dat spreekt natuurlijk voor zich. Maar inkjetprinters werken met cartridges en die zitten nu eenmaal niet zo vol: ze bevatten gemiddeld een milliliter of vijf. Dat betekent dat je bij intensief gebruik vaker in de weer bent om je cartridges te vervangen. Gelukkig kun je voor veel printers ook cartridges met hoge capaciteit kopen, zoals de Epson 603XL cartridges. Daar zit altijd meer inkt in, waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen.

  • Inktcartridges zijn niet goedkoop

Het vervangen van je cartridges kost natuurlijk niet alleen tijd, maar ook geld. En je raadt het misschien al: inkt is duur. Bovendien gebruiken de meeste printers minimaal vier losse cartridges. Voor een set Epson cartridges in alle kleuren betaal je bijvoorbeeld al snel zes tientjes. Als je niet veel print, is dat natuurlijk niet zo’n probleem – de cartridges blijven ongeveer een jaar goed als je ze in de printer bewaart. Maar je kunt je natuurlijk voorstellen dat het aardig in de papieren gaat lopen, als je zoveel print dat je inkt elke maand op is…

Is een inkjetprinter geschikt voor jouw kantoor?

Met deze voor- en nadelen heb je hopelijk een duidelijker beeld gekregen van de mogelijkheden bij het printen met een inkjetprinter. Print je niet zo vaak, hecht je vooral waarde aan de afdrukkwaliteit, en/of heb je weinig ruimte op kantoor? Dan is de inkjetprinter het perfecte model. Heb je een groot kantoor en ben je een grootverbruiker qua prints? Dan kun je misschien beter op zoek gaan naar een geschikte laserprinter. Dit type printer heeft geen moeite met grote hoeveelheden en print tekstdocumenten op hoge snelheid – ideaal voor grotere bedrijven.