Home » Ondernemersnieuws » algemeen » De plus- en minpunten van zakelijke energie

De plus- en minpunten van zakelijke energie

Geplaatst in: algemeen

Wanneer je bezig gaat met energie vergelijken voor het MKB, dan ontdek je dat zakelijke contracten vaak worden aangeprezen. Dat werpt dan ook direct vragen op. Zo wil je bijvoorbeeld weten of jij goed af bent wanneer je met zo’n contract aan de slag gaat. Of is het juist beter om gewoon een particulier contract te behouden? Is dit zelfs wel toegestaan? Het is in ieder geval goed om de plus- en minpunten van dergelijke contracten eens tegen het licht te houden. Zo kan je een goed onderbouwde keuze maken voor jouw onderneming.

Een contract op bedrijfsnaam

Een belangrijk voordeel van een zakelijk energiecontract ten opzichte van een particulier contract is dat het op naam van het bedrijf komt te staan. Als particulier is dit natuurlijk niet mogelijk. Zelfs voor ZZP’ers is dit niet aan de orde. Ook zij moeten het contract gewoon op eigen naam hebben. Dit brengt natuurlijk wel wat nadelen met zich mee. Je zal immers alles dus ook op eigen naam moeten afhandelen. Dit is zakelijk gezien misschien lang niet altijd even interessant. Voor het MKB is dan meer mogelijk. Dat is dus het overwegen alvast de moeite waard.

De kosten goed in kaart brengen

Wanneer je een zakelijk energiecontract afsluiten, dan kan dat wel heel gunstig zijn met het oog op de kosten. In veel gevallen zijn de tarieven namelijk wat gunstiger dan wanneer je particulier stroom afneemt. Dit is natuurlijk wel interessant. Al is het wel belangrijk om het hele plaatje in kaart te brengen. Zo is het belangrijk om te kijken hoeveel de aansluiting kost. Aan de andere kant kan je zakelijk ook nog eens de BTW aftrekken. In de meeste gevallen kom je dus inderdaad lager uit en ben je beter af met dit contract.

Minder veilig met het contract

Een keerzijde van het zakelijk energiecontract is dat je dan dus ook echt op de zakelijke manier benaderd wordt. Dat betekent dat de voordelen die je had toen je nog particulier was nu deels wegvallen. Dat heeft vooral met de mate van bescherming te maken. Particuliere klanten hebben nu eenmaal de nodige rechten. Die gelden voor bedrijven niet. Dat betekent dus ook dat je je afspraken na moet komen zoals ze in het contract staan. Anders zal je ongetwijfeld een probleem hebben. Het is goed om hier dus ook wel op te letten als mens.

Alles altijd goed vergelijken

Om het ook zakelijk het beste voor elkaar te hebben. Is het in ieder geval goed om altijd tijd te steken in het vergelijken van de mogelijkheden. Door tools te gebruiken die gewoon online in te zetten zijn, kan je er zeker van zijn dat je ook echt de beste leverancier met de beste aanbieding voor je vindt. In dat opzicht is er eigenlijk geen verschil met een particuliere klant zijn. Het is altijd slim om met regelmaat een vergelijking te maken. Zo ben je er op elk moment zeker van dat je goede deals sluit.