Home » Ondernemersnieuws » algemeen » De opkomst van de bamboe industrie

De opkomst van de bamboe industrie

Geplaatst in: algemeen

Bamboe wordt een steeds populairder materiaal in verschillende branches over de hele wereld. Niet alleen als tuinplant, maar ook als bouw- decoratie en kleding materiaal wordt bamboe steeds vaker geprefereerd boven andere materialen. In de bouwsector wordt het ook wel ‘het nieuwe hout’ of het bouwmateriaal van de toekomst genoemd. Het is stevig, licht, flexibel en ziet er daarnaast ook nog eens erg mooi uit. Je hoeft dus niet al te veel met bamboe te doen, om het als decoratiemateriaal in de woning te plaatsen.

Opkomst van bamboe kleding
Naast het feit dat bamboe een duurzaam, stevig, licht en flexibel bouwmateriaal is blijkt het ook bij uitstek geschikt te zijn als basis voor kleding. Zo heeft Nederlandse onderneming Bamigo inmiddels 80.000 klanten in vijf Europese landen die maar al te graag bamboe boxers bij ze afnemen.

Bamboe stof is luchtig en heeft de mogelijkheid tot wel 60% meer vocht op te nemen als katoen. Dit zorgt ervoor dat bamboe stof uitermate comfortabel zit en veelvuldig zweten zoveel mogelijk voorkomt. Het textiel heeft een antibacteriële werking wat het ook zeer geschikt maakt voor mensen met allergieën of een gevoelige huid. De ronde structuur zorgt ervoor dat de kleding soepel en zacht aanvoelt en daarnaast is het ook nog eens erg gemakkelijk te weven.

Milieuvriendelijkheid van bamboe
Bamboe is een duurzaam materiaal. Deze grassoort groeit erg snel en heeft geen extra water of pesticiden nodig om zo snel te groeien. Na het kappen maakt de moederstam van bamboe direct weer nieuwe, kleinere stammen aan. Hierdoor wordt een bamboebos continue automatisch opnieuw aangevuld en kan het dus meerdere keren worden geoogst. Dit maakt de bamboe plant ideaal voor het opnieuw begroeien van ontboste gebieden. Er zijn weinig planten, bomen of grassoorten die op deze droge vlakten kunnen groeien. De bamboe plant voelt zich hier daarentegen perfect op zijn plek. Het enige wat deze plant nodig heeft is zonlicht. Op deze manier wordt ontbossing tegengegaan, de grond wordt opnieuw vruchtbaar en het bamboebos biedt direct nieuwe leefruimte voor de flora en fauna in de omgeving.

Bamboe als textiel
De producten gemaakt van deze stof zijn dus in den basis ook erg milieuvriendelijk. De speciale methodes die af en toe gebruikt worden om de bamboestengels om te zetten tot bijvoorbeeld textiel, zijn nog niet altijd even milieuvriendelijk. Afhankelijk van de verwerkingsprocedure die gebruikt wordt om de bamboe te oogsten en vervolgens tot textiel te werken, is bamboe nog altijd een van de meest duurzame stoffen op de huidige markt.