Home » Ondernemersnieuws » marketing, pr & reclame » De oorsprong van kerstpakketten

De oorsprong van kerstpakketten

Geplaatst in: marketing, pr & reclame

Je wordt er zelf waarschijnlijk ook helemaal vrolijk van: een grote, kartonnen doos die bijna te zwaar is om te tillen mee naar huis nemen om vervolgens te ontdekken wat voor moois er allemaal in verborgen zit. Kerstpakketten zijn dan ook hartstikke populair in Nederland en de trends op dit gebied blijven zich maar ontwikkelen. Zo kun je het kerstpakket zelf samenstellen, vullen met duurzame en biologische producten of allerlei leuke technologische gadgets. Maar waar komen die kerstpakketten eigenlijk vandaan?

Kerstpakketten bestaan sinds de 19e eeuw

In de 19e eeuw ontstond de traditie om met kerst een mooi pakket te geven. Hoewel eten en drinken toen veel beperkter was dan nu (je kocht alles bij de boer), werden de pakketten toch ter traditie gegeven. Wanneer kerstmis naderde was de traditie namelijk om de lokale boer en zijn gezin een fijne kerst te wensen: zij waren namelijk degenen die jou en je familie het hele jaar door van eten voorzagen. Wanneer jij ze een fijne kerst wenste, gaf de boer in reactie vaak een bedankje in de vorm van eten of drinken.

Knechten kregen een kerstpakket

Maar de boeren bedanken niet alleen de lokale buurtbewoners die hun een fijne kerst kwamen wensen; ook de knechten werden bedankt voor hun harde werk. Wanneer zij naar huis gingen om de kerst te vieren met hun gezin kregen ze van de boer een voedselpakket mee; een bedankje voor het afgelopen jaar. Het is de traditie van de boeren van de 19e eeuw die zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft tot het hedendaagse kerstpakket: een moment waarop de feestdagen gebruikt worden om personeel een blijk van waardering te geven.

Het traditionele kerstpakket

Het feit dat het traditionele kerstpakket vaak uit eten en drinken (kazen en wijnen bijvoorbeeld) bestaat stroomt dan ook voort uit deze traditie. Het traditionele kerstpakket wordt gevuld met allerlei lekkers dat een medewerker kan delen met de rest van het gezin. Van crackers en kazen tot wijnen en speciale frisdranken voor de kinderen. Maar het traditionele kerstpakket verdwijnt tegenwoordig regelmatig richting de achtergrond en maakt plaats voor allerlei leuke cadeaus. Cadeaus als een snijplank, een kookboek of zelfs een nieuwe tablet worden steeds vaker onderdeel van het kerstpakket.

Niet alleen in Nederland

In sommige gevallen wordt er flink afgeweken van het traditionele kerstpakket, maar blijft de gedachte hetzelfde: de medewerker even (indien mogelijk met het gezin) laten genieten van iets moois, fijns, lekkers of leuks. En dit gebeurt niet alleen in Nederland; ook in andere landen wordt aan het einde van het jaar een extraatje gegeven, en vaak in de vorm van een pakket.