Home » Ondernemersnieuws » zzp » De kapper wordt zzp-er

De kapper wordt zzp-er

Geplaatst in: zzp

In Nederland komen steeds meer kappers. In 2012 werkten 47.000 mensen werkzaam in de kappersbranche; in 2009 waren dat er nog maar 42.000. Die stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een sterke toename van het aantal ’thuiskapsters’. Aan de andere kant is ook het aantal grote kapsalons toegenomen, alleen het aantal kleine salons met (weinig) personeel is flink gedaald. Een woordvoerder van brancheorganisatie Anko vermoedt dat veel medewerkers van die zaken voor zichzelf als thuiskapster zijn begonnen.

Bijna de helft van de kapsalons met personeel ervaart concurrentie op prijs als een belangrijk knelpunt. Ook het verkrijgen van financiering, de stijgende loonkosten en het aantrekken van gemotiveerd en bekwaam personeel worden in toenemende mate als een knelpunt ervaren. De groep alleen werkende kappers noemt nauwelijks knelpunten, door 18% wordt concurrentie op prijs als grootste probleem ervaren.

Deze gegevens komen uit het structuuronderzoek Kappersbranche 2013 dat à raison van 10 euro te downloaden is via de site van de HBA.