Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » De impact van de huidige huizenmarkt op verduurzaming

De impact van de huidige huizenmarkt op verduurzaming

Geplaatst in: duurzaamheid, huisvesting

De woningmarkt is in beweging en heeft impact op duurzaamheid. Energie-efficiëntie is een manier om de negatieve effecten op ons milieu te verminderen, en het kan je ook helpen om op de lange termijn geld te besparen. Er zijn veel manieren om je huis duurzaam te maken. Je kunt kiezen voor muurisolatie of voor kleine dagelijkse aanpassingen zoals het uitschakelen van apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn. Op deze manier kun je geld besparen op elektriciteitsrekeningen. Daarnaast helpt het de impact op het milieu te verminderen.

Energiebesparing door isolatie

Isolatie kan helpen het energieverbruik te verminderen door kamers op een aangename temperatuur te houden. Dit bespaart je geld op je maandelijkse energierekeningen en helpt je de hoeveelheid koolstofemissies van jouw huis te verminderen. Als een huis goed geïsoleerd is, kan het de luchtkwaliteit binnenshuis op veel manieren verbeteren. Het kan helpen huizen koel te houden in de zomer en warm in de winter. Ook kan isolatie het geluid buiten houden en lawaai dempen. Isolatie helpt ook bij het verbeteren van de thermische efficiëntie, wat betekent dat er minder energie nodig is voor het verhogen of verlagen van de temperatuur in jouw huis. Het isoleren van een houten vloer en het isoleren van delen van je huis waar dat nodig is, kan vooraf kostbaar zijn. De kostenvoordelen zijn echter op de lange termijn waarneembaar.

Woningen aardgasvrij maken

Een ander belangrijk aspect bij het verduurzamen van de woningmarkt, is om woningen aardgas vrij te maken. Een onderzoek laat zien dat wanneer alle woningen in Nederland gebruik zouden maken van een waterpomp, dit wel 200 miljard euro kan kosten. Een gemiddelde woning zou dus bijna 25 duizend euro moeten neerleggen om hun woning gasvrij te maken.

Waterbesparing door waterbesparende landschapsarchitectuur

Waterbesparende landschapsarchitectuur wordt steeds populairder. Het omvat terrassen, wadi’s en regentuinen die helpen het regenwater op te vangen voordat het de riolering bereikt. Dit kan helpen om de behoefte aan extra waterinfrastructuur te verminderen. Waterbesparende landschapsarchitectuur vermindert ook het energieverbruik in huizen.

Draagt bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen en andere luchtverontreinigende stoffen

De huidige woningmarkt heeft veel positieve effecten op duurzaamheid. Het vermindert de uitstoot van broeikasgassen en andere luchtverontreinigende stoffen. Bovendien vermindert het het energieverbruik en de CO2-uitstoot door je aan te moedigen om met anderen mensen samen te leven in een woning. Dit komt omdat mensen die samenwonen de neiging hebben om middelen te delen en deze efficiënter te gebruiken dan mensen die alleen wonen.