Home » Ondernemersnieuws » algemeen » De handelsdeal na de Brexit: kans of belemmering?

De handelsdeal na de Brexit: kans of belemmering?

Geplaatst in: algemeen

Het Verenigd Koninkrijk is meer dan alleen onze buur aan de overkant van de Noordzee, we doen er veel zaken mee. Als onderdeel van de EU vormde het Verenigd Koninkrijk voor Nederland de derde grootste exportmarkt, na Duitsland en België. De belangrijkste export naar het Verenigd koninkrijk vormen onder meer olie en gas, maar ook fruit en groenten, vlees, bloemen, planten en farmaceutische producten. Nu het Verenigd Koninkrijk echter de EU heeft verlaten, geeft de handel tussen de twee landen reden tot bezorgdheid. Het CPB schat dat de Brexit de Nederlandse economie zou kunnen beïnvloeden met verliezen tot 1,2 procent van het BBP in 2030. Dit komt neer op een bedrag van 10 miljard euro.

Deal or No Deal?

De Britse premier Boris Johnson heeft geen tijd verspild aan het begin van de handelsbesprekingen. Hij benoemde dat binnen een jaar een akkoord kon worden bereikt. Dit zou dus moeten worden gesloten binnen de elf maanden durende overgangsperiode van het Verenigd Koninkrijk buiten de EU. Recente opmerkingen van Johnson kunnen er echter op wijzen dat we ons geen zorgen moeten maken over de vraag of er überhaupt een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU kan worden gesloten.

In een toespraak over het ‘ontketenen van het potentieel van Groot-Brittannië’ riep Johnson op tot een vrijhandelsovereenkomst met de EU naar Canadees model. Hij suggereerde hierbij zelfs dat het Verenigd Koninkrijk terug zou keren naar de voorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie als de EU niet zou meewerken. “De keuze is nadrukkelijk niet ‘deal or no deal’. De vraag is of wij akkoord gaan met een handelsrelatie met de EU die vergelijkbaar is met die van Canada – of meer met die van Australië”, zo zei Johnson. Hij legde uit dat het Verenigd Koninkrijk ronduit weigerde te buigen voor de regels van de EU. Dit zette Michel Barnier, hoofd van de Task Force voor de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk van de Europese Commissie, ertoe aan de ‘ernstige verschillen’ in de besprekingen te benoemen, en te zeggen dat een ‘gelijk speelveld’ nodig was.

Een korte uitleg over de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada: de Comprehensive Economic and Trade Agreement (of kortweg Ceta) is in 2017 van kracht geworden. Deze houdt in wezen in dat de invoertarieven op alles, behalve op ‘gevoelige’ producten zoals vlees, gevogelte en eieren, worden vastgesteld. Ceta heeft echter geen invloed op de handel in (financiële of bancaire) diensten of schaft ook de grens- en btw-controles niet volledig af.

Wat is het echte probleem?

Laten we het van beide kanten bekijken. Noch het Verenigd Koninkrijk, noch de EU wil heffingen gaan betalen en zich aan bepaalde quota houden. Vrijhandel dus. Over dit deel van de overeenkomst zijn ze het samen eens. Maar als het gaat om de EU-verordeningen, dan wordt het wel lastig. Besluit het Verenigd Koninkrijk zich niet aan bepaalde regels te houden, bijvoorbeeld over hoe een fles wijn wordt geëtiketteerd? Dan kan dat ertoe leiden dat het Verenigd Koninkrijk elders, bijvoorbeeld met de VS, een betere handelsovereenkomst gaat zoeken. En aangezien de EU al zo lang handel drijft met het Verenigd Koninkrijk, willen ze zo’n waardevol concurrentievoordeel niet verliezen. Er is ook de kwestie van tijd: beide partijen zouden de overeenkomst vóór 31 december 2020 moeten afronden. Binnen de EU betekent dit dat alle 27 lidstaten moeten instemmen met de voorwaarden van de overeenkomst.

Wat is het meest ongunstige scenario?

Gelukkig is het niet zo dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU plotseling zou stoppen  als er niet op tijd een overeenkomst wordt gesloten. Het Verenigd Koninkrijk zal gedwongen worden om met de EU handel te drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dit zou betekenen dat er heffingen worden toegepast op de meeste goederen die naar de EU worden geëxporteerd. Hierdoor stijgen de prijzen en zijn ze moeilijker te verkopen op de markt binnen de EU. Het zou ook betekenen dat goederen aan de grenzen zouden moeten worden gecontroleerd, dat zou leiden tot massale stapelingen in de grote havens. Met andere woorden, in logistieke zin zou het in ieder geval niet fijn zijn.

Wat doen de EU-landen om zich voor te bereiden?

In ons land zien veel bedrijven door een Brexit veel mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. Britse bedrijven zullen in bepaalde sectoren binnenkort mogelijk minder concurrerend zijn in de EU-handel. Nederlandse bedrijven hebben daarom voordeel bij het vinden van nieuwe markten voor hun producten.

Begin vorig jaar meldde de Nederlandse regering dat zij sinds 2018 42 bedrijven naar Nederland heeft helpen verhuizen als gevolg van de Brexit. Hierdoor zijn 1.923 banen gecreëerd en is ongeveer 291 miljoen Euro geïnvesteerd. Het gaat bijvoorbeeld om de Japanse investeringsbank Norinchukin en mediabedrijf TVT. Daarnaast is ook het Europees Geneesmiddelenbureau meegerekend, dat van Londen naar Amsterdam is verhuisd. De Nederlandse Minister van Economische Zaken en Klimaatbeleid, Eric Wiebes, zei over de verhuizing: “Door de toenemende internationale onzekerheid rond de Brexit en het veranderende wereldhandelsbeleid wordt het belang van een goed Nederlands ondernemingsklimaat voor ons allen steeds groter.”

Hier komt het op neer

Sinds het in 2016 de krantenkoppen begon te domineren, is rond de Brexit gespeculeerd over zaken als vrij verkeer en handel, en de economische impact voor EU-burgers en mensen over de hele wereld.  Hoewel het sinds 31 januari 2020  volledig van kracht is, is het nog steeds onduidelijk hoe Brexit de EU als geheel en de overige lidstaten zal beïnvloeden.

Een manier om de economie in de gaten te houden is via de AEX, de top beursindex van het land, waarvan de prestaties kunnen helpen om geïnformeerde handelaren inzicht te geven in het huidige politieke klimaat. Bij Vestle kun je beleggen in Nederland 25 (die de prestaties van de AEX-index volgt) en honderden andere CFD-instrumenten. Dit stelt je in staat om te handelen op koersbewegingen, zowel opwaarts als neerwaarts, zonder dat je de onderliggende waarde bezit. Je kunt long of short gaan, afhankelijk van hoe je denkt dat de koersen zullen reageren. Met de Vestle online trading app voor Google en iOS kun je op de hoogte blijven van de laatste koersen van de door jou gekozen instrumenten en deals openen en sluiten wanneer je kansen ziet. Doe vandaag nog mee en krijg een gratis educatief pakket en een 1-op-1 training met een coach.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 78.8 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat je nagaat of je je het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html.