Home » Ondernemersnieuws » algemeen » De belangrijkste eigenschappen van een prettige werkomgeving

De belangrijkste eigenschappen van een prettige werkomgeving

Geplaatst in: algemeen

Een groot deel van ons volwassen leven brengen we door op ons werk. Het is daarom niet zo gek dat we veel belang hechten aan de kwaliteit van onze werkomgeving. Hoe prettiger je je werk kunt doen, hoe fijner jouw leven er uiteindelijk uitziet. Maar, welke eigenschappen heeft een prettige werkomgeving dan precies? Dat lees je hieronder, dus bekijk het snel!

Aandacht voor vitaliteit

Vaak zorgen werkgevers voor betere vitaliteit onder werknemers door hier vitaliteit experts voor in te schakelen. Zij ontwikkelen dan een beleid of programma van waaruit de vitaliteit wordt bevordert. Dat gaat verder dan een stukje fruit in de keuken of een stoelmassage op vrijdag. Een vitaliteitsbeleid is erop gericht om medewerkers zowel fysiek als mentaal optimaal in hun vel te laten zitten en neemt daar dan ook de juiste, toepasselijke maatregelen voor. Om dat te doen onderzoeken de experts vaak eerst de huidige situatie. Wat gaat er al goed en waar valt er nog winst te behalen? Dat is waar het bij dit onderzoek om draait. Zo ligt er een solide basis om het beleid op te gaan richten.

Ergonomische hulpmiddelen

Vroeger was er bij de meeste carrières een fysieke component van toepassing waar je niet omheen kon. Van stratenmaker tot schoenpoetser en van machinist tot boer, allemaal moesten zij krachtinspanningen leveren om hun werk goed uit te voeren. Nu is dat heel anders en brengen de meeste mensen hun dagen zittend door met een beeldscherm voor hun neus. Dit is comfortabel, maar ons lichaam is er niet helemaal voor gemaakt. Het is daarom belangrijk dat je goede ergonomische hulpmiddelen gebruikt om je lichaam zo natuurlijk mogelijk te ondersteunen. Dit kan iets simpels als een documenthouder zijn, maar een goed verstelbare bureaustoel is bijvoorbeeld ook erg belangrijk.

Voldoende rust én gezelligheid

Een leuke, goede werkdag bevat vaak twee belangrijke onderdelen. Wanneer je tevreden terugkijkt naar zo’n dag heb je vaak zowel goed geconcentreerd zitten werken als veel gelachen met je collega’s. Allebei die situaties moeten tot de mogelijkheden behoren in een prettige werkomgeving. Is het te rumoerig, dan kun je je lastig concentreren. Is het altijd doodstil, dan wordt het er natuurlijk niet gezelliger op. Balans is hierbij van belang, maar zowel rust als gezelligheid moeten zeker terugkomen!

Hoe zit jouw ideale werkomgeving eruit?

Heb je weleens nagedacht over welke eigenschappen jouw ideale werkomgeving heeft? Komt dat overeen met de eigenschappen die hiervoor zijn genoemd en zit je dan nu op de juiste plek? Denk er eens over na!