Home » Ondernemersnieuws » administratie » De administratie van je bedrijf op orde houden: zo doe je dat

De administratie van je bedrijf op orde houden: zo doe je dat

Geplaatst in: administratie

Het is goed mogelijk dat het bijhouden van de administratie niet jouw meest favoriete klusje is om te doen als ondernemer. Toch is het wel een belangrijk onderdeel om voldoende aandacht aan te besteden, want het is van belang dat het op orde is. Maar hoe doe je dat, de administratie van je bedrijf goed op orde houden? Er zijn een aantal handige tips die jou hierbij op weg kunnen helpen. Wij zetten hieronder op een rij hoe je het kunt aanpakken.

Plan een vast tijdstip in 

Om te voorkomen dat de administratie van jouw bedrijf zich alleen maar opstapelt, is het handig om een vast tijdstip in te plannen waarmee je hiermee aan de slag gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uurtje per week. Wanneer je een vast tijdstip aanhoudt, dwing je jezelf er eigenlijk toe om er echt mee aan de slag te gaan. Het wordt op deze manier een routine en zo voorkom je dat jouw administratie straks een chaos wordt.

Een boekhoudsysteem gebruiken

Boekhouden kun je doen op verschillende manieren. Je kunt het doen op een ouderwetse manier door gebruik te maken van papier of bijvoorbeeld Excel, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer manieren. Ook digitaal je boekhouding doen is namelijk populair. Als jij meer overzicht wilt krijgen in je administratie en het makkelijker voor jezelf wilt maken, is dit zeker iets dat je kunt overwegen. Er zijn meerdere bedrijven die boekhoudsystemen aanbieden waar je gebruik van kunt maken. Om te bepalen welk online boekhoudsysteem geschikt is voor jou, is het handig om een bedrijvengids en reviews te lezen. Voor ondernemers zijn er talloze mogelijkheden beschikbaar, dus lees jezelf hier vooral goed over in. Een populair boekhoudsysteem waar je in ieder geval naar kunt kijken, is e-boekhouden.

Denk aan uitbesteden

Heb je geen tijd om zin om zelf de administratie van je bedrijf te doen? Dan kan het handig zijn om na te denken over het uitbesteden van je administratie. Wanneer je dit doet, kun je namelijk een hoop tijd besparen. En deze tijd kun je als ondernemer vast beter aan iets anders besteden. Ga eens op zoek naar bedrijven die jou kunnen helpen bij de administratie. Dit kan jou niet alleen tijd besparen, maar ook een hoop stress. En je bent er bovendien ook van verzekerd dat het op een goede manier gebeurt. 

Deze drie dingen kunnen jou erbij helpen om de administratie beter op orde te houden. Of je er nu zelf mee aan de slag gaat of dit aan een ander overlaat, zorg ervoor dat je er geen chaos van maakt en dat het allemaal klopt.