Home » Ondernemersnieuws » algemeen » De 10 grootste valkuilen bij het starten van een onderneming

De 10 grootste valkuilen bij het starten van een onderneming

Geplaatst in: algemeen, startups

De top 10 valkuilen bij het starten van een onderneming

Starten met je eigen bedrijf is een spannend avontuur vol kansen, maar ook vol valkuilen. Het maken van fouten hoort erbij, maar het voorkomen ervan kan je veel frustratie, tijd en geld besparen. Als je ons stappenplan voor een ondernemingsplan leest, vermijd je de grootste valkuilen. De 10 glibberigste bananenschillen zetten we hier op een rijtje. En we vertellen uiteraard wat je moet doen om ze te vermijden.

1. Geen duidelijke doelgroep bepalen

Fout:
Veel ondernemers proberen iedereen te bereiken. Ze denken dat hun product of dienst voor iedereen interessant is, maar dat leidt vaak tot verwarring en een minder sterke marktpositie.

Hoe voorkom je het?
Focus op een specifieke doelgroep. Maak bijvoorbeeld een gedetailleerde klantpersona: wie is je ideale klant, wat zijn hun wensen, problemen en koopgedrag? Hoe beter je je doelgroep kent, hoe effectiever je je marketing kunt inzetten.

Tip:
Begin klein. Test je idee bij een nichemarkt en schaal later op. Over starten in een nichemarkt schreven we onlangs een apart artikel

2. Onvoldoende marktonderzoek doen

Fout:
Aannemen dat je product of dienst wel verkoopt, zonder dat je echt hebt onderzocht of er vraag naar is. Vooral uitvinders vinden hun product vaak onweerstaanbaar. Maar marketeers weten wel beter.

Hoe voorkom je het? 
Voer gerichte marktonderzoeken uit: praat met potentiële klanten, vraag om feedback en bekijk de concurrentie. Maak gebruik van enquêtes, interviews of test je idee via een Minimum Viable Product (een soort prototype met een minimum aan functies) .

Tip: 
Gebruik online tools zoals Google Trends, sociale media en branche-analyses om inzicht te krijgen in de marktbehoefte.

3. Geen financieel plan maken

Fout:
Als je geld van anderen nodig hebt, móet je wel een financieel plan overleggen. Maar ook als dat niet zo is, is het onverstandig om te starten zonder inzicht in je kosten, verwachte omzet en cashflow, waardoor je onverwachte financiële problemen kunt krijgen.

Hoe voorkom je het? 
Maak een gedetailleerd financieel plan en houd je daaraan. Dit omvat een begroting, inkoopkosten, verkoopprijs, vaste en variabele kosten, en cashflowprognoses. Laat het door een deskundige checken en toetsen aan de realiteit.

Tip: 
Gebruik boekhoudsoftware en plan op regelmatige basis evaluaties om je financiën onder controle te houden.

4. Te weinig aandacht voor marketing

Fout:
Veronderstellen dat je goede product vanzelf verkoopt, zonder actief marketing te voeren.

Hoe voorkom je het? 
Maak een marketingstrategie die past bij je doelgroep en budget. Zet social media, e-mailmarketing, contentmarketing en netwerkevenementen in om je bereik te vergroten.

Tip: 
Begin met één of twee kanalen en bouw dat uit, zodat je consistent en bondig wordt gevonden door je klanten.

5. Overbelast worden door (teveel) taken

Fout:
Als startende ondernemer komt er razendveel op je af. Maar ook als je een eenmanszaak hebt, wil dat nog niet zeggen dat je alles alleen moet doen. Je loopt dan een verhoogd risico op overbelasting en het verliezen van je focus.

Hoe voorkom je het? 
Delegeer taken die niet bij jou passen of waar je niet goed in bent. Automatiseer repetitieve taken met tools en software. Focus op je kernactiviteiten: product-/dienstontwikkeling en klantrelaties.

Tip: 
Investeer in een goede assistent of freelancer en maak gebruik van projectmanagementtools zoals Trello of Asana.

6. Gebrek aan flexibiliteit

Fout: 
Vasthouden aan een plan dat niet werkt, uit angst of omdat je vasthoudt aan je idee.

Hoe voorkom je het? 
Blijf openstaan voor feedback en pas je strategie aan waar nodig. Gebruik de feedback van klanten en marktontwikkelingen om je aanbod te verbeteren.

Tip: 
Plan regelmatig reflectiemomenten, luister naar feedback en wees niet bang om je koers bij te sturen.

7. Geen goede administratie

Fout:
Verwaarlozen van de financiële administratie, wat problemen geeft bij belastingaangifte en het inzicht in je bedrijfsvoering.

Hoe voorkom je het? 
Houd je administratie vanaf dag één op orde. Automatiseer dit met boekhoudsoftware zoals Exact, Moneybird of e-Boekhouden. Bewaar alle bonnetjes en facturen overzichtelijk. Lukt dit niet, laat het dan door ene ander doen, maar zorg dat het gebeurt.

Tip: 
Plan periodiek een moment om je administratie bij te werken en laat zo nodig een accountant meekijken. Dat kost je geld, maar bespaart je meer.

8. Te hoge verwachtingen

Fout:
Geloven dat je snel rijk wordt of dat je bedrijf meteen winstgevend is.

Hoe voorkom je het? 
Wees realistisch en plan een langetermijnstrategie. Succes kost tijd, doorzettingsvermogen en geduld.

Tip: 
Stel haalbare doelen en vier je kleine successen om gemotiveerd te blijven.

9. Niet netwerken

Fout: 
Alles zelf willen doen en geen gebruik maken van mensen die je kent (of zou moeten kennen)

Hoe voorkom je het?
Sluit je vanaf dag 1 aan bij een ondernemersvereniging en wees actief op social media (LinkedIn), ook al post je nog niks.

Tip: 
Maak netwerken onderdeel van je ondernemingsplan. Bedenk hoe je waarde kunt toevoegen aan je contacten.

10. Gebrek aan doorzettingsvermogen bij tegenslag

Fout:
Veel startende ondernemers geven te snel op wanneer het moeilijk wordt, denken dat succes snel moet komen en raken ontmoedigd door tegenslagen. Tegenslag komt iedereen tegen, ook de ondernemers die nu succesvol zijn..

Hoe voorkom je het? 
Zie tegenslagen en uitdagingen als onderdeel van het groeiproces. Doorzettingsvermogen en veerkracht zijn cruciaal voor succes op lange termijn. Analyseer wat fout ging, leer ervan, pas je aanpak aan en blijf gefocust op je doelen.

Tip: 
Stel een krachtig ‘waarom’ als fundament voor je bedrijf. Als je weet waarom je het doet, helpt je dat gemotiveerd te blijven tijdens moeilijke tijden.