Home » Ondernemersnieuws » ICT » Dataverlies mogelijk grote schadepost voor bedrijven en overheidsinstanties

Dataverlies mogelijk grote schadepost voor bedrijven en overheidsinstanties

Geplaatst in: ICT

In het afgelopen jaar lijkt cybercriminaliteit opnieuw te zijn toegenomen. Veel mensen hebben bij hackers het beeld van iemand die goed is met computers en in z’n eentje op een zolderkamertje probeert digitaal in te breken bij anderen, gewoon omdat het kan. Recente gebeurtenissen hebben echter aangetoond dat digitale aanvallen steeds vaker worden ingezet voor politieke doeleinden.

Op 6 december berichtte Reuters dat een server van het Internationaal Atoomagentschap (I.A.E.A.), gelieerd aan de Verenigde Naties, was gehackt en dat dit niet de eerste cyberaanval op het agentschap was. Bij de kraak werd persoonlijke informatie van werknemers ontvreemd door een hackersgroepering met een Iraanse naam en op internet geplaatst. Dit had als doel het I.A.E.A. onder druk te zetten om onderzoek te gaan doen naar het atoombeleid van Israël.

Anonymous

Een ander voorbeeld van het gebruik van digitale inbraken om instanties onder druk te zetten zijn de aanvallen die de groepering Anonymous dit jaar uitvoerde op VISA en PayPal, nadat deze bedrijven waren begonnen met het blokkeren van donaties aan de organisatie WikiLeaks. Ook wist Anonymous een groot aantal Israëlische websites te verstoren of zelfs compleet te verwijderen tijdens de uitbarsting van geweld tussen Israël en Hamas in november.

Overheidsinstanties en ondernemingen die in dit soort conflicten een rol spelen kunnen op deze manier onder druk worden gezet of zelfs worden gechanteerd. Er wordt door deze organisaties steeds meer aandacht besteed aan digitale beveiliging, maar uit hackschandalen zoals bij het Nederlandse bedrijf Diginotar, dat onder andere gegevens beheerde voor de overheid, blijkt dat dit nog lang niet altijd is wat het zou moeten zijn.

Behalve het naar buiten komen van gevoelige of vertrouwelijke informatie is maakt ook de angst voor het verlies van belangrijke gegevens organisaties kwetsbaarder voor chantage. Tenzij er goede voorzorgsmaatregelen getroffen zijn is volledig dataherstel vaak een lang en moeizaam proces en soms zelfs volledig onmogelijk. Experts zijn het erover eens dat een beveiligingssysteem dat honderd procent inbraak-proof is niet bestaat. Dit betekent dat ook serieus moet worden nagedacht over het anticiperen op de gevolgen van een hack.

 

Timo Hilhorst
ICS-Digital