Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Dark Fiber: een razendsnel en stabiel internetnetwerk alleen voor jezelf

Dark Fiber: een razendsnel en stabiel internetnetwerk alleen voor jezelf

Geplaatst in: algemeen, ICT

Zonder werkende internetverbinding heb je als bedrijf een probleem. Bedrijfsprocessen komen tot stilstand zonder internet, en dat betekent dat je minder inkomsten kun genereren. Om het risico hierop te verminderen, kun je een zakelijk internetabonnement nemen waarbij je zo snel mogelijk geholpen wordt als je problemen ondervindt. Maar dat verandert niets aan het feit dat je het internetsignaal deelt met andere gebruikers van dezelfde infrastructuur. Droom jij ook wel eens van een eigen internetnetwerk waar je volledige controle over hebt, zodat je niet meer afhankelijk van een zakelijke provider op een netwerk waar jan en alleman gebruik van kan maken? Met Dark Fiber is dit mogelijk. We vertellen je er meer over.

Wat is Dark Fiber?

Het is een fascinerende term, dat Dark Fiber, maar wat houdt het precies in? Om dat uit te leggen moeten we terug naar de aanleg van een netwerk voor internet via glasvezel. Dat werkt met behulp van flinterdunne vezels waardoor op hoge snelheid data gestuurd kan worden door het gebruik van laserlicht. Dit levert en veel snellere en stabielere internetverbinding op dan bij kabelinternet of internet via DSL. Het glasvezelnetwerk wordt nog uitgerold, maar op veel bebouwde locaties is het beschikbaar. Ook partijen als gemeenten, stichtingen en ProRail, dat een eigen glasvezelnetwerk aanlegde voor het aansturen van haar spoornetwerk, hebben zich bezig gehouden met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Van een groot gedeelte van die reeds bestaande glasvezelnetwerken wordt niet de volledige capaciteit benut. Het gevolg is dat een deel van de glasvezel ‘onbelicht’ blijft door het eerder genoemde laserlicht. Dit verklaart de term Dark Fiber, die slaat op onbelicht glasvezel waar nog geen actieve apparatuur op aangesloten is die noodzakelijk is voor het verzenden en ontvangen van data. Hier zou jouw bedrijf met professionele begeleiding gebruik van kunnen gaan maken.

Een eigen netwerk

Om jouw bedrijfspand te verbinden met zo’n onbelicht glasvezelnetwerk hoeft doorgaans enkel een verbinding van de straat (of het dichtstbijzijnde punt op het glasvezelnetwerk) naar jouw pand gemaakt te worden. Vervolgens heb je een netwerk dat je helemaal naar je eigen behoefte kunt opbouwen en inrichten, met behulp van zelfgekozen apparatuur. Omdat jij als bedrijf de enige gebruiker bent, kun je er ongelimiteerd gebruik van maken. Daardoor kun je ook gemakkelijk opschalen zonder extra bandbreedte te hoeven inkopen, bijvoorbeeld wanneer je extra dienst wilt toevoegen. Je hebt ook de vrijheid om je eigen encryptie in te stellen en zo je netwerk optimaal te beveiligen. Doe je dit goed, dan maakt je het hackers een stuk moeilijker. Het is mogelijk om vanuit veiligheids- en continuïteitsoverwegingen je ICT-apparatuur onder te brengen in goed beveiligde aangesloten datacenters.

Ringstructuur zorgt dat je online blijft

Je eigen Dark Fiber internetnetwerk biedt je ook de mogelijkheid om een directe verbinding te maken tussen bedrijfspanden. Wel is het raadzaam om daarbij te kiezen voor een zogenaamde ringstructuur, waarbij het verkeer langs twee wegen kan plaatsvinden. Mocht het zo zijn dat er een onderdeel uitvalt, dan kun je terugvallen op de andere kant van ringverbinding, waardoor je in bedrijf kunt blijven terwijl je het probleem probeert op te lossen. Zo hoef je nooit zonder werkende internetverbinding te zitten!